Zit je in je laatste of voorlaatste jaar van de middelbare school en wordt er regelmatig aan je gevraagd welke studie je na het behalen van je diploma gaat volgen? Het kan goed zijn dat je hier nog geen antwoord op hebt. Wij kunnen je helpen richting te geven aan je toekomst. Het blijft jouw keuze, maar het is wel handig als je weet welke richtingen je interessant vindt, welke studies of opleidingen afvallen en waar je goed in bent.
Hoe ziet een studiekeuze onderzoek eruit?
We gaan eerst een gesprek met de leerling en hun ouder(s) aan om de hulpvraag in kaart te brengen en wat meer over de leerling te weten te komen. Vervolgens maken we afspraken voor het onderzoek zelf. Aangezien we naar meerdere onderwerpen kijken, zoals interesses, capaciteiten en persoonlijke kenmerken, plannen we twee ochtenden in voor het onderzoek. Het onderzoek bestaat uit vragen(lijsten), een aanlegtest, opdrachten en gesprekken. Na het onderzoek volgt het nagesprek, waarin we het verslag met daarin de uitkomsten met de leerling en ouder(s) doornemen. Er staan in het verslag ook adviezen, die de leerling richting geven om een verstandige en doordachte studiekeuze te kunnen maken. Na het gesprek en het doornemen van het verslag kan de leerling de besproken richtingen verder gaan onderzoeken. Totdat de definitieve keuze is gemaakt.
Door wie wordt het studiekeuze onderzoek afgenomen?
Alle onderzoeken binnen de Orthopedagogische Praktijk Maltha worden afgenomen door onze kinder- en jeugdpsychologen en orthopedagogen. Zij zijn gespecialiseerd en houden hun kennis bij door middel van cursussen en intervisie bijeenkomsten. Na het studiekeuze onderzoek kunnen wij ook aansluitende follow up begeleiding bieden, zoals studiecoaching, waarin we de leerling verder kunnen begeleiden naar het maken van een definitieve studiekeuze
Contactformulier