Richting het einde van de middelbare school tijd, wordt het voor alle leerlingen belangrijk om op zoek te gaan naar een leuke en passende vervolgopleiding. Echter, zien wij ook regelmatig dat jongeren onvoldoende weten waar hun interesse liggen en waar zij goed in zijn. Dit maakt het moeilijk om een goede keuze te maken. Daarnaast kunnen jongeren hun motivatie sneller kwijt raken wanneer zij geen doel hebben om naartoe te werken. Een beroepskeuze onderzoek kan dan uitkomsten bieden.
Hoe ziet een beroepskeuze onderzoek eruit?
Bij een beroepskeuze onderzoek brengen wij meerdere factoren in kaart welke van invloed zijn op een goede beroepskeuze. Wij kijken niet alleen naar waar de interesses liggen van leerlingen, maar onderzoeken ook de aanleg en de persoonlijkheid. Op deze manier kunnen wij een compleet beeld schetsen en op zoek gaan naar een passende combinatie tussen de persoonlijkheid, sterke kwaliteiten en vervolgopleiding.
Hoe gaan we te werk bij een beroepskeuze onderzoek?
- Als eerste voeren wij een intake gesprek met de ouder(s) en jongere. In dit gesprek wordt er een beeld geschetst van de situatie en wordt de hulpvraag in kaart gebracht.
- Wanneer de hulpvraag helder is, wordt er een onderzoeksplan opgesteld, welke de basis is voor de onderzoeken die worden afgenomen. Het onderzoek duurt tussen de 6 en 8 uur en wordt verdeeld over twee dagdelen waarop de jongere naar onze praktijk komt. Het onderzoek bestaat uit een aanlegonderzoek, vragenlijsten en gesprekken.
- Na het onderzoek, wordt er een onderzoeksverslag gemaakt met de uitkomsten en analyses. De uitkomst wordt in een adviesgesprek doorgesproken en er worden duidelijke en bruikbare handvatten gegeven.
- Na het beroepskeuze onderzoek is het voor de jongere belangrijk om de aangedragen richtingen verder te onderzoeken.
Door wie wordt het beroepskeuze onderzoek afgenomen?
Alle onderzoeken binnen de Orthopedagogische Praktijk Maltha worden afgenomen door onze kinder- en jeugdpsychologen en orthopedagogen. Zij zijn gespecialiseerd en houden hun kennis bij door middel van cursussen en intervisie bijeenkomsten. Na het beroepskeuze onderzoek kunnen wij ook aansluitende follow up begeleiding bieden, bijvoorbeeld op het gebied van studiecoaching of faalangstreductietraining.
Contactformulier