Dyscalculie is een stoornis die gekenmerkt wordt door hardnekkige problemen met het leren en vlot/accuraat oproepen en toepassen van rekenkennis. We zien vaak dat dyscalculie niet alleen negatieve invloed heeft op de schoolprestaties van jongeren, maar ook op andere gebieden. Zo zijn jongeren met dyscalculie vaak onzeker, somber of faalangstig. Het is daarom heel belangrijk om uit te zoeken of er sprake is van dyscalculie wanneer er vermoedens zijn. Op deze manier kunnen jongeren de juiste hulp krijgen. Mogelijke signalen van dyscalculie op het voortgezet onderwijs zijn bijvoorbeeld: een langzaam rekentempo, moeite met hoofdrekenen, moeite met het onthouden van rekenbegrippen en rekenregels en moeite blijven houden met klokkijken.
Hoe ziet een Dyscalculie onderzoek eruit?
Bij een dyscalculie onderzoek brengen we de factoren in kaart die onderliggend zijn aan het rekenprobleem en die van invloed zijn geweest op de rekenontwikkeling. Ook schetsen we een goed beeld van de rekenvaardigheden: wat zijn de sterke en zwakke punten?
Hoe gaan we te werk bij een Dyscalculie onderzoek?
- Ten eerste zal er een intakegesprek gevoerd worden met de ouder(s) en de jongere. In dit gesprek wordt de hulpvraag in kaart gebracht.
- Wanneer er een duidelijke hulpvraag geformuleerd is, zal er een onderzoeksplan opgesteld worden. Op basis van dit plan worden de onderzoeken afgenomen. De jongere zal hiervoor naar de praktijk komen. Het onderzoek duurt ongeveer 6 tot 8 uur.
- Na de onderzoeksfase wordt er een uitgebreid onderzoeksverslag geschreven. Daarna wordt de uitkomst in een gesprek met de ouder(s) en de jongere doorgesproken en een bijpassend advies wordt gegeven met duidelijke en bruikbare handvatten.
- Er wordt een dyscalculie verklaring afgegeven wanneer dit de uitkomst van het onderzoek is. Met deze officiële verklaring heeft de jongere recht op verschillende compensaties en dispensaties vanuit school. Er wordt bekeken bij welke compensaties en dispensaties de jongere het meeste baat heeft.
Door wie wordt het Dyscalculie onderzoek afgenomen?
Binnen onze Orthopedagogische Praktijk worden de onderzoeken afgenomen door onze specialistische orthopedagogen en kinder- en jeugdpsychologen. Na het dyscalculie onderzoek kunnen wij ook de aansluitende follow up bieden in de vorm van dyscalculie begeleiding. Voor meer informatie over onze dyscalculie begeleiding, klik hier.
Contactformulier