Dyscalculie is een stoornis die gekenmerkt wordt door hardnekkige problemen met het leren en vlot/accuraat oproepen en toepassen van rekenkennis. Het is een aangeboren stoornis en heeft niks te maken met de intelligentie van een kind. Dyscalculie kan de schoolprestaties wel belemmeren, waardoor het kind kan gaan onderpresteren op school. Vaak zien we dat dit ook gevolgen kan hebben voor het psychologische welzijn van uw kind (onzekerheid, faalangst, somberheid). Het is daarom belangrijk om bij vermoedens middels een dyscalculie onderzoek uit te zoeken of er wel of geen sprake is van dyscalculie. Op deze manier kunnen we uw kind op de juiste manier helpen en begeleiden naar betere schoolresultaten en meer zelfvertrouwen.
Wat houdt het dyscalculie onderzoek in?
Wanneer u merkt dat uw kind veel moeite heeft met leren rekenen, meer dan verwacht mag worden op basis van intelligentie en het aangeboden onderwijs, dan zou er sprake kunnen zijn van dyscalculie. Voorbeelden van klachten zijn dat uw kind moeite heeft met het aanleren van getallen, veelvuldig omkeringen maakt van getallen en/of het automatiseren van tafels of problemen ervaart met klokkijken. Bij een dyscalculie onderzoek brengen wij onder andere de rekenvaardigheden in kaart. Daarnaast kijken we ook naar welke factoren de rekenproblemen veroorzaken.
De werkwijze bij een dyscalculie onderzoek
- De eerste stap is een intakegesprek met ouder(s) om de hulpvraag in kaart te brengen.
- Na het intakegesprek wordt een onderzoeksplan opgesteld en daarna volgt het dyscalculie onderzoek. Het onderzoek zal ongeveer 6 tot 8 uur in beslag nemen en uw kind zal voor de afname van het onderzoek naar de praktijk komen.
- Vervolgens worden de onderzoeksgegevens verwerkt en er wordt een uitgebreid verslag gemaakt. De uitkomst van het onderzoek wordt in een eindgesprek met de ouder(s) besproken en er wordt een advies gegeven met duidelijke, bruikbare handvatten.
- Een officiële dyscalculie verklaring wordt afgegeven als dat de uitkomst is. Met deze dyscalculie verklaring heeft een kind recht op verschillende compensaties en dispensaties op school.
Wie neemt het onderzoek naar dyscalculie af?
De onderzoeken worden afgenomen in onze Orthopedagogische Praktijk Maltha. Wij werken uitsluitend met orthopedagogen en kinder- en jeugdpsychologen. Wanneer uw kind een dyscalculie onderzoek heeft gedaan bij ons, kunnen wij daarna ook de begeleiding bieden die uw kind nodig heeft. Na het dyscalculie onderzoek bieden wij begeleiding op maat aan, indien gewenst.
Contactformulier