Hoe maak ik een mindmap?

Mindmappen

Door: Maltha studiecoaching op 15 feb 2014

Op school krijg je veel leerwerk opgegeven, waarvan verwacht wordt dat je deze informatie onthoudt. Om stof goed te kunnen onthouden, moet je actief met de stof aan de slag gaan. Dit betekent dat je niet alleen de stof leest, maar ook meteen iets met de informatie doet. Eén van de manieren om actief met de stof aan de slag te gaan, is het maken van een mindmap.

Met een mindmap geef je informatie weer in een visueel schema waarin je informatie probeert te ordenen. Je schrijft hierbij de belangrijkste steekwoorden op en maakt hierbij tekeningen. Hoe werkt nu het maken van een mindmap precies? Wat zijn de voordelen van het maken van een mindmap? En hoe kan je jouw mindmaps nog beter maken?

Mindmap maken

Het maken van een mindmap gaat als volgt:
1. Je legt een wit tekenvel horizontaal voor je neer en schrijft in het midden het belangrijkste onderwerp op. Je mag het belangrijkste onderwerp ook tekenen.
2. Vervolgens ga je aan de slag met het bedenken van de subonderwerpen. Je vraagt jezelf af: ‘Wat zijn belangrijke begrippen of onderwerpen die ik moet opschrijven/tekenen?’
3. Als je deze subonderwerpen hebt bedacht, teken je vanuit het hoofdonderwerp een tak en schrijf je hier het subonderwerp bij.
4. Soms zijn details van de subonderwerpen ook van belang om te onthouden. Schrijf deze bij je subonderwerp en verbindt deze met elkaar door een tak te tekenen.
5. Zo ga je verder totdat je alle belangrijke begrippen en onderwerpen opgeschreven en verbonden hebt.

Voordelen van mindmappen

Het maken van een mindmap heeft verschillende voordelen:
Je kan de stof beter onthouden, doordat je op meerdere manieren met de stof bezig bent geweest. Je hebt bijvoorbeeld de stof opgeschreven, maar ook getekend.
Je kan informatie weer snel en goed terug vinden in je geheugen, omdat je alles logisch en gestructureerd opgeslagen hebt.
- Doordat je goed moet nadenken over de begrippen die je opschrijft, maak je al onderscheid tussen hoofd- en bijzaken.
Je krijgt snel overzicht over de stof en ziet verbanden tussen begrippen.
Je kan makkelijk extra informatie toe voegen als je nog meer informatie over het onderwerp krijgt.
Je kan nieuwe ideeën over een bepaald onderwerp krijgen, omdat je creatief bezig bent.

Tips voor nog betere mindmaps

Hieronder volgen nog een aantal tips om jouw mindmaps nog beter te maken:
Probeer veel plaatjes te tekenen;
Gebruik meerdere kleuren;
Maak gebruik van pijlen om verbanden weer te geven;
Maak je takken van verschillende diktes. Een dikke tak hoort bij een belangrijk onderwerp en een dunne tak hoort bij details. Hierdoor zie je in één oogopslag wat belangrijke informatie is.
Kortom, het maken van een mindmap zorgt voor een actieve verwerking van de stof. Door de stof op te schrijven en te tekenen, kan je de stof beter onthouden.

Wat zijn jouw ervaringen met het maken van een mindmap?

Misschien zijn deze artikelen ook interessant:


mindmappen,mindmapmaken
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht