Door: Maltha studiecoaching op 28 mei 2014
Tja, weet je maar gelijk dat het dyslexie is. De rol van de ouders in het leren lezen en leren leren is al een apart verhaal. Ouders zijn per definitie het rolmodel, hoe vaak pak je zelf een boek of lees je nog voor? Vaak heb je er juist geen tijd meer voor als je kinderen krijgt. Helaas…het is oh zo belangrijk voor kinderen met en zonder dyslexie.
Nog geen diagnose
Je kind gaat in groep 3 of 4 uit de pas lopen, je merkt dat het best wel wat moeite kost om mee te komen en de vereiste (technische) leesniveaus te halen. Maar goed, daar hebben meer kinderen last van. Thuis oefenen is dan het advies vanuit de school, leren lezen gaat soms met horten en stoten. Leeskilometers maken: sommige kinderen lukt het om deze kilometers op school te maken maar zij zullen ook thuis aan de bak moeten. Welke signalen kan je herkennen? Je kind leest het woord in stukken en soms in rare stukken, het lijkt wel of hij woorden raadt en soms moet hij zelfs nog simpele woorden letter voor letter spellen. Hij blijft struikelen over dezelfde woorden Hoe maak je iets leuk wat MOET?
Wil je meer weten over dyslexie, namelijk wat het precies is, klik dan hier.
Na de diagnose
Volgt eerst een opluchting dat je kind niet voor niets strijdt tegen een taaie tegenstander. Hoe eerder je ermee aan de slag gaat en de diagnose is gesteld, hoe meer kans dat je kind er minder hinder van krijgt, hinderlijk blijft het helaas altijd….Leuke websites bieden uitkomst: leesplein bijvoorbeeld. Kies vooral een boek dat aansluit bij de beleving en niet perse bij het leesniveau van het kind. Zoek dan naar de juiste ‘leeromgeving’ die in de praktijk niets met leren van doen hoeft te hebben: een lekkere zitzak of, zoals mijn zoon dat doet, lekker op een elektrisch dekentje liggen, dekbed om je oren heen vouwen en lezen maar! Om de vaart in het verhaal te houden (en fijn wat aandacht van je ouders te krijgen) is een stuk voorlezen ook gezellig en het maakt het lezen leuk! (Ook al is dat voor een kind not done om te zeggen..)
Spelling bij dyslexie
Voor spelling is inslijpen en regels leren essentieel, regels zijn vaak logisch (we bieden geen garantie..) en dan kan je de juiste spelling leren herleiden. Hak het woord in stukjes en het reproduceren gaat makkelijker en, absolute noodzaak, gebruik overhoorsites zoals wrts.nl. Ook pen, papier, woorden schrijven en hardop uitspreken werkt ook goed. De aansturing komt van de ouder, maar je kind kan dit zelfstandig doen. Zorg dat er een dagelijks ritme in komt, zodat het een natuurlijk onderdeel van de dag vormt. En het vergt soms maar een kwartiertje dagelijkse inzet om te komen tot een positief resultaat! Zo leren deze kinderen al vroeg wat leren leren is en waar doorzetten toe leidt. Bij dyslexie komt weinig vanzelf, maar je kan wel heel veel uit jezelf halen! Daar ligt onze rol als ouder….
Heeft u misschien nog tips voor andere ouders?
Misschien is dit ook leuk om te lezen:
dyslexie