Waarom wel of geen intelligentie onderzoek laten doen bij je kind?

Waarom wel of geen intelligentie onderzoek laten doen bij je kind?

Door: Maltha studiecoaching op 12 mei 2025

Intelligentie — we gebruiken de term vaak, maar wat houdt het nu echt in? En waarom zou u het willen laten onderzoeken bij uw kind? In deze blog leest u wat intelligentie precies betekent en in welke situaties een intelligentieonderzoek waardevol kan zijn om de ontwikkeling van uw kind beter te begrijpen.

Wat is intelligentie?

Intelligentie is een breed en veelzijdig begrip. Het verwijst naar het vermogen om kennis te verwerven, logisch te redeneren, problemen op te lossen en je aan te passen aan nieuwe situaties. Intelligentie bepaalt dus niet alleen hoe snel iemand kan leren, maar ook hoe iemand informatie verwerkt en toepast in het dagelijks leven.

Belangrijk om te weten is dat intelligentie zich in verschillende vormen kan uiten. Sommige kinderen zijn bijvoorbeeld sterk in verbaal redeneren, terwijl anderen uitblinken in visueel-ruimtelijk inzicht of in het vinden van praktische oplossingen. Intelligentie is dan ook veel meer dan alleen goed zijn op school; het is een verzameling van cognitieve vaardigheden die samen het leer- en aanpassingsvermogen van een kind vormen.

Hoe meet je intelligentie?

De WISC-V-NL uitgelegd Een veelgebruikte test om intelligentie bij kinderen te meten is de WISC-V-NL. Dit is een intelligentietest voor kinderen van 6 tot 17 jaar. De WISC-V meet verschillende aspecten van intelligentie, zoals hoe goed iemand taal begrijpt en gebruikt en hoe goed iemand patronen en vormen kan herkennen en verwerken. Daarnaast meet het hoeveel informatie iemand tijdelijk kan vasthouden en bewerken en hoe snel en accuraat iemand eenvoudige taken kan uitvoeren. Verder meet het hoe het kind nieuwe problemen oplost zonder voorafgaande kennis. 

Door de resultaten op deze verschillende gebieden te analyseren, ontstaat er een profiel van de sterke en zwakkere kanten van een kind. Zo kan de test helpen om te begrijpen waarom een kind bijvoorbeeld moeite heeft met schooltaken, of juist meer uitdaging nodig heeft.

Wanneer kan een intelligentie onderzoek nuttig zijn?

Er zijn verschillende situaties waarin een intelligentie onderzoek waardevolle inzichten kan bieden:

  • Leermoeilijkheden: Als een kind moeite heeft met lezen, rekenen of concentreren, kan een onderzoek duidelijk maken of dit samenhangt met het intelligentie profiel.
  • Onderpresteren: Soms halen kinderen lagere resultaten dan je op basis van hun gedrag of eerdere prestaties zou verwachten. Een intelligentietest kan dan verduidelijken of er sprake is van onderpresteren en wat de oorzaak daarvan kan zijn.
  • Hoogbegaafdheid: Bij vermoedens van hoogbegaafdheid kan een intelligentieonderzoek helpen om te bepalen of er sprake is van een verhoogd intelligentie profiel en of extra uitdaging nodig is.
  • Sociaal-emotionele problemen: Intelligentie kan invloed hebben op hoe een kind zich sociaal en emotioneel ontwikkelt. Inzicht in het intelligentie profiel kan dan helpen bij het vinden van passende begeleiding.
  • Schoolkeuze middelbare school: Bij twijfel over een passend schoolniveau of een passende schoolkeuze voor een kind, kan een intelligentieonderzoek een goede aanvulling zijn.

Hoe kan Orthopedagogische Praktijk Maltha helpen?

Intelligentie is een breed begrip dat veel meer omvat dan alleen schoolprestaties. Door middel van een intelligentie onderzoek krijgen ouders en school een beter beeld van de sterke kanten en ondersteuningsbehoeften van een kind. Of het nu gaat om leerproblemen, onderpresteren of het herkennen van hoogbegaafdheid: inzicht in intelligentie kan een belangrijke stap zijn om kinderen de ondersteuning en kansen te bieden die ze nodig hebben om zich optimaal te ontwikkelen.

Orthopedagogische Praktijk Maltha verricht al 43 jaar diverse onderzoeken, waaronder een intelligentie onderzoek. Bij ons kunt u terecht met iedere hulpvraag en wij hebben geen wachtlijsten. Mocht u een onderzoek willen afnemen in de zomervakantie van 2025, krijgt u 10% korting

Meer weten of een vrijblijvend gesprek aanvragen:

Intelligentie onderzoek basisonderwijs

Intelligentie onderzoek middelbaar onderwijs


intelligentieonderzoek
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht