Door: Maltha studiecoaching op 11 feb 2015
Je bent niet geslaagd of je hebt een toets niet gehaalde en je mag een herkansing doen. Je moet opnieuw leren voor de toets, maar hoe pak je dit eigenlijk aan? Ga je door op dezelfde voet of gebruik je andere leerstrategieën?
In deze blog worden de valkuilen besproken en worden tips gegeven over hoe je een herkansing kan leren.
Vervelend!
Een herkansing is natuurlijk erg vervelend. Je baalt dat je de toets niet hebt gehaald en dat je opnieuw moet leren. Een herkansing lijkt moeilijker dan een toets in de eerste gelegenheid. Dit kan onder ander komen door gevoelens van onzekerheid en frustratie. Bedenk dat het niet halen van een toets niets zegt over je intelligent of motivatie. Het betekent wel dat je moet kijken: wat kan ik anders doen om een voldoende te halen en wat heb ik hierbij nodig?
Valkuilen bij een herkansing
Een valkuil kan zijn dat je bij het leren van een herkansing oppervlakkig door de stof heen gaat en denkt: ik heb het toch al een keer geleerd? Dit klopt. Veel dingen zal je dan ook herkennen. Maar herkennen is niet hetzelfde als kennen! Bij de tips kun je lezen hoe je het leren anders aan kunt pakken en niet in deze valkuil stapt.
Een andere valkuil is dus ook: hetzelfde blijven doen wat je voorheen deed! Ga dus niet beginnen met leren zonder eerst te analyseren en jezelf vragen te stellen. Op deze manier leer je van je fouten en kun je je leerstijl aanpassen. Er kunnen van allerlei zaken minder goed gaan, zowel tijdens of voor de toets.
Stel je zelf bijvoorbeeld de volgende vragen:
- Hoe was mijn voorbereiding? Heb ik een planning gemaakt en was deze reel? Had ik meer tijd nodig of niet?
- Hoe heb ik geleerd? Wat is mijn leerstijl?
- Was ik zenuwachtig of kon ik me niet concentreren?
- Begreep ik de stof?
- Waren mijn aantekeningen volledig of heb ik zaken gemist?
Tips bij een herkansing
Je kunt de studiestof op een andere manier gaan leren. Als je bijvoorbeeld de stof al samen hebt gevat dan heeft het weinig effect om dit dan weer te gaan doen. De stof wordt namelijk beter opgeslagen in je hersenen als er variatie zit in de studiemethodiek. Ook helpt het om meerdere zintuigen te gebruiken bij het leren.
Enkele suggesties:
- Probeer de stof uit te leggen aan iemand die de stof niet beheerst. Je komt er op deze manier snel achter of je de stof beheerst! Verder herhaal je de stof op deze manier via een ander zintuig en het auditieve geheugen.
- Zoek video’s bij het onderwerp. Je gebruikt dan ook je visuele geheugen.
- Maak overhoorvragen en/of overhoor een leerling uit je klas. Deze leerling kan jou ook weer overhoren.
- Als je moeite hebt om jezelf te concentreren. Probeer dan eens om oordoppen in te doen tijdens je herkansing!
Misschien heb jij wel last van faalangst en helpt het om eens bij Maltha Studiecoaching binnen te lopen voor meer informatie over faalangst.
herkansingstudiemethodiekconcentrerenplannen