Door: Maltha studiecoaching op 15 mei 2014
Nog even en de zomervakantie komt eraan. En het kan zo zijn dat uw kind op de basisschool volgend schooljaar huiswerk krijgt. Dit is ter voorbereiding op de middelbare school, waar ze te maken krijgen met meer vakken en meer huiswerk. Maar hoe kunt u als ouder uw kind zo goed mogelijk ondersteunen bij het maken van huiswerk?
Huiswerk op de basisschool
Nederlandse basisscholen mogen zelf bepalen vanaf wanneer en hoeveel huiswerk ze hun leerlingen opgeven. De meeste scholen beginnen hiermee in groep 6. Onder huiswerk wordt onder andere verstaan; afmaken van werk dat niet af is, leren van tafels, oefenen van spelling voor een dictee, spreekbeurten, werkstukken, topografie en toetsen.
Huiswerkhulp
U wilt uw kind natuurlijk graag helpen bij zijn of haar huiswerk, maar waak ervoor dat u het huiswerk voor uw kind maakt. Huiswerk is namelijk een onderdeel van het proces van zelfstandig leren leren. Wel kunt u uw kind helpen bij het leren hoe huiswerk te maken. Bied daarom in de eerste plaats praktische ondersteuning. Hieronder volgen enkele tips:
1. Een vaste werkplek
Kies samen met uw kind een vaste plek uit, waar het huiswerk gemaakt en bewaard kan worden. Een kind moet zich prettig voelen. Sommige kinderen werken het prettigst in hun eigen kamer, anderen aan de eettafel in de woonkamer. Zorg ervoor dat de werkplek opgeruimd is en de omgeving zo ‘prikkelarm’ mogelijk, zodat geconcentreerd gewerkt kan worden. Bewegende televisiebeelden leiden altijd af. Rustige achtergrondmuziek kan wel goed werken.
2. Vaste tijden leren
Veel kinderen vinden het lastig om over te schakelen van tv-kijken, computeren of andere leuke dingen naar het maken van huiswerk. Het afspreken van vaste tijden maakt deze overgang makkelijker. Bespreek met uw kind wanneer het tijd is om huiswerk te maken en wanneer het tijd is voor vrienden, sport of televisie kijken. Op deze manier wordt huiswerk maken ook sneller een gewoonte.
3. Plannen en organiseren
Een goede planning voorkomt dat uw kind op het laatste moment nog aan zijn of haar huiswerk moet beginnen. Wellicht heeft uw kind in het begin wat hulp nodig met plannen. Kijk samen met uw kind in zijn of haar agenda naar het huiswerk. Bespreek wanneer welk huiswerk af moet zijn, op welke momenten eraan gewerkt wordt en hoe lang het ongeveer zal duren. Voor jonge kinderen is het fijn hiervoor een visueel planschema te gebruiken. Dit is erg overzichtelijk en biedt houvast bij het maken van het werk.
4. Begrip en belangstelling
Naast praktische ondersteuning is het bovenal belangrijk dat u als ouder belangstelling hebt voor uw kind. Kinderen werken beter als ze thuis de kans krijgen om hun verhalen over school te vertellen. Vraag door en luister naar wat uw kind leuk, vervelend, moeilijk of gek vond. Prijs uw kind regelmatig, niet alleen bij goede prestaties, maar juist ook bij een goede inzet. Kinderen zullen zich beter inspannen als ze thuis worden aangemoedigd. Blijf die belangstelling tonen, ook als het goed gaat!
Maltha Studiecoaching helpt!
Maltha Studiecoaching kan met verschillende diensten uw kind helpen. Denk bijvoorbeeld aan onze Reken & Taal bijles voor kinderen uit groep 5,6 en 7. Of wellicht merkt u dat uw kind een leerprobleem heeft en kan onze Orthopedagogische Praktijk u dan van dienst zijn met een onderzoek naar leerproblemen? En zo zijn er nog tal van mogelijkheden. Neem contact met ons op, want wij helpen u en uw kind graag!
Heeft u misschien nog goede tips voor andere ouders? Laat hier uw reactie achter!
Misschien zijn deze artikelen ook interessant voor u:
basisschoolhuiswerkhuiswerkhulp