Dé 5 studietips tegen stress

Dé 5 studietips tegen stress

Door: Maltha studiecoaching op 10 feb 2014

“Oh nee, ik moet nog zoveel doen voor school en krijg ik het wel allemaal op tijd af?” Dit is misschien een herkenbare gedachten, die je kan hebben als je stress hebt voor school. Zou jij graag van je stress af willen? Lees dan hier onze 5 studietips tegen stress voor jou!

Wat is nu precies stress?

De term stress wordt gegeven aan de verzameling van negatieve gedachten, gevoelens en reacties die ontstaan bij ‘bedreigende’ of uitdagende situaties. Iedereen herkent vast wel zo’n (school gerelateerde) situatie die een bepaalde druk met zich meebrengt. Als die druk maar niet te groot is, kan dat goed zijn. Dan stroomt de adrenaline door je lichaam en ben je scherp en in staat tot betere prestaties. Maar teveel druk, spanning en dus stress kan ongezonde situaties opleveren met als voorbeeld uitingen zoals buik-, hoofdpijn, moeheid, onzekerheid, uitstelgedrag en veel mindere prestaties dan nodig.

De 5 studietips tegen stress

Lees hier welke studietips jij kan toepassen tegen stress!

  1. Belangrijk is om goed inzicht te hebben in wat je voor school moet doen. Schat in wat de zwaarte van je taken zijn. Hoeveel moet je leren, maken, lezen en hoe gemakkelijk of moeilijk vind je dit. Door ervaring wordt dit steeds duidelijker voor je.
  2. Houd in je agenda bij wanneer iets af moet zijn en maak overzichtelijk hoeveel tijd je daar voor hebt en wat je nodig hebt. Maak in een schema duidelijke leer/maak afspraken met je zelf en begin hier tijdig mee. Zorg wel dat deze momenten worden afgewisseld met korte pauzes en ook dat je aan het eind van een studiedag wat ontspant: bijvoorbeeld door te gaan sporten of tijd met je familie en vrienden te hebben.
  3. Begin met het leren van toetsen ruim op tijd en verdeel de leerstof in stukjes en blijf veel herhalen. Een goede voorbereiding geeft je zekerheid en het vertrouwen dat je alles hebt geleerd/behandeld en eventuele moeilijkheden nog na kan vragen of extra kan oefenen. Mocht het cijfer achteraf tegenvallen, accepteer dan dat dit niet leuk is, maar probeer voor de volgende keer te leren van je fouten en zie het als een mogelijkheid om jezelf te verbeteren.
  4. Ben sowieso positief tegen jezelf en stel je gericht op school en stel goede doelen op. Ben je bewust van het nu. Richt je op wat je nu kan doen en niet op wat je eventueel gisteren meer of beter had moeten doen. Zorg dat je in de afgesproken pauzes tussen je huiswerk en leerwerk door ook echt met iets anders dan school bezig bent en vergeet niet van tijd tot tijd te lachen. Lachen is een gezonde afwisseling van je serieuze studeerhouding.

Succes met deze studietips om stress aan te pakken! Mocht het je niet zelf lukken om hier mee aan de slag te gaan, vraag dan hulp van bijvoorbeeld je ouder(s), mentor of een studiecoach.

Heb jij last van stress tijdens je studie? En wat doe jij eraan om deze stress tegen te gaan? Laat hieronder een reactie achter.

Lees ook eens de volgende artikelen:


studietipsstressmalthastudiecoaching
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht