
Door: Maltha studiecoaching op 2 jan 2014
Veel kinderen hebben moeilijkheden met de basisvaardigheden van het rekenen. Zolang ze deze vaardigheden niet voldoende onder die knie krijgen, zullen ze gedurende de basisschoolperiode steeds meer rekenproblemen tegenkomen. Wat ligt ten grondslag aan deze problemen en wat kunt u doen om uw kind te helpen?
Rekenen behoort samen met spelling, technisch lezen en begrijpend lezen tot de hoofdvakgebieden op de basisschool. Er wordt ook wel gesproken van rekenwiskundeonderwijs. De ontwikkeling van de rekenwiskundige kennis en vaardigheden speelt zich af in vier domeinen:
1. Getallen en bewerkingen: Kinderen leren betekenis geven aan getallen, ze ontwikkelen kennis over getallen, getalstructuren en eigenschappen van getallen en ze leren bewerkingen uitvoeren. De kern van alle bewerkingen bestaat uit tellen, optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen.
2. Verhoudingen: Kinderen ontwikkelen kennis en vaardigheden op het gebied van vergelijken van, en relaties tussen getallen en bewerkingen. Daartoe behoren ook breuken, decimale getallen en procenten.
3. Meten en meetkunde: Kinderen ontwikkelen kennis en vaardigheden op het gebied van het metriek stelsel, geld, tijd, kalender, ruimte, vormen, patronen en ze leren ruimtelijke begrippen hanteren.
4. Geleidelijk aan ontwikkelen kinderen ook kennis en vaardigheden met betrekking tot het domein informatieverwerking, waarbij zij hun rekenwiskundige kennis en vaardigheden uit de andere domeinen geïntegreerd gebruiken. Zij leren daarbij gegevens ordenen, analyseren en verwerken.
Rekenproblemen
De kennis en vaardigheden die een kind opdoet in domein één, getallen en bewerkingen, zijn de basisvaardigheden van het rekenen. Deze zijn voorwaardelijk om berekeningen in andere domeinen uit te kunnen voeren. Wanneer een kind aan de basis van het leren rekenen niet voldoende zaken heeft opgepikt, zal dit zorgen voor problemen die steeds intenser worden gedurende de hele schooltijd. Bent u benieuwd naar meer informatie over rekenbijles voor u kind, klik hier.
Getalbegrip en telvaardigheid
Een belangrijke voorwaarde om de basisvaardigheden van het rekenen te leren, is het begrijpen van de koppeling tussen cijfersymbolen en hoeveelheden. Kinderen moeten leren dat het cijfer ‘3’ gelijk is aan het telwoord ‘drie’ en dat beide gelijk zijn aan de hoeveelheid ‘***’. Deze gegevens moeten elkaar moeiteloos leren vinden en begrijpen. Als dat gelukt is, heeft elk cijfer zijn eigen betekenis gekregen. Als dit niet lukt, dan ontwikkelen zich rekenproblemen. Tellen is hierbij erg belangrijk. Misschien is Remedial Teaching wat voor uw kind? U kunt hier kijken voor de mogelijkheden.
Automatiseren
Voor de meeste kinderen geldt dat rekenvaardigheden na herhaalde oefening geautomatiseerd verlopen. Door een handeling vaak toe te passen, wordt deze opgeslagen in het lange termijn geheugen. Daar kan het zonder enige moeite weer uit worden opgehaald. Bij ingewikkeldere sommen wordt deze kennis ook automatisch opgehaald en toegepast, zonder er veel energie aan te besteden. Opvallend bij kinderen met rekenproblemen is dat de basisvaardigheden van het rekenen nauwelijks worden geautomatiseerd.
Wat kunt u doen?
De meeste automatismen worden geleerd door iets vaak te doen. Bij veel kinderen werkt het ook met rekenen zo. Sommen die zij vaak maken raken geautomatiseerd. Oefen dus regelmatig en structureel. Dit betekent niet dat er veel en lange oefenrijtjes gemaakt moeten worden; elke dag 10 minuten oefenen levert meer op! Zorg voor rekenregels en routines waar uw kind blindelings op terug kan vallen. Snel handelen zorgt dat ernstigere rekenproblemen voorkomen kunnen worden. Begin dus gelijk met oefenen wanneer u merkt dat uw kind moeite heeft met rekenen en laat dit niet versloffen!
Heeft uw kind problemen met rekenvaardigheden? Heeft u misschien tips voor andere ouders?
Misschien zijn deze blogs ook interessant om te lezen:
- Slechte cijfers op school, wat nu?
- Bijles nodig? Een passende oplossing voor uw kind
- Hulp bij het maken van huiswerk
- Moeite met leren, hoe herken je dat en pak je het aan?
- Reken- en taalbijles op Maltha Studiecoaching
rekenvaardighedenbasisvaardighedenrekenproblemen