Het nieuwe leren, vooruitgang of onbegonnen werk?

Het nieuwe leren

Door: Maltha studiecoaching op 2 okt 2013

Al een aantal jaren is ‘het nieuwe leren’ een vaak gehoorde term. Wat is het nu eigenlijk? En wat betekent het nieuwe leren voor het onderwijs, en nog belangrijker, voor de leerlingen? Hoe ver kunnen de veranderingen nog gaan?

Wat is het nieuwe leren?

Waar komt de term ‘het nieuwe leren’ eigenlijk vandaan? Het is eind jaren negentig begonnen met de invoering van het studiehuis. Er kwam kritiek op het traditionele onderwijs en leerlingen moesten meer betrokken en gemotiveerd worden in hun eigen leerproces. Tegenwoordig is het een verzamelnaam geworden voor alle veranderingen die nog steeds worden doorgevoerd binnen het onderwijs. Mede door de ontwikkelingen op ict gebied en internet, zijn er meer mogelijkheden dan ooit. Voor leerlingen is het begrip zelfstandig leren het begin van het nieuwe leren geworden.

Wat betekent het nieuwe leren voor het onderwijs en docenten?

Het nieuwe leren betekent een andere aanpak van het onderwijs en ook de rol van de docent is veranderd en nog steeds aan het veranderen. Docenten moeten mee in het tijdperk van laptops, internet, …  Daarnaast moeten docenten meer coachen en begeleiden, leerlingen motiveren tot het doen van eigen ontdekkingen en minder tot puur het overdragen van kennis. Het is niet zo dat de rol van de docent door het nieuwe leren verdwijnt, want elke leerling blijft instructie en feedback nodig hebben! De docent blijft dus een belangrijke rol houden, maar een rol die wel afwijkt van de traditioneel opgeleide leraar.

Wat wordt er van de leerlingen verwacht?

Het nieuwe leren is bedoeld om leerlingen meer te betrekken bij hun eigen leerproces en zich bewust te laten worden van het opnemen van kennis. Niet meer alleen achterover leunen en luisteren, maar een actieve houding van de leerling zelf is belangrijk. Zo gaan leerlingen actiever om met kennis vergaren en gaan ze meer vanuit zichzelf op ontdekkingstocht (met behulp van pc/tablet en internet). Het leren leren is belangrijker geworden dan kennis opnemen alleen. Er wordt van de leerlingen een andere manier van denken gevraagd.

Haken en ogen

Werkt het nieuwe leren eigenlijk voor iedereen? Het nieuwe leren vraagt van leerlingen vaardigheden zoals plannen, structureren, intrinsieke motivatie, verantwoordelijkheid en reflectie op het eigen leerproces. Heel wat vaardigheden waar (logischerwijs) niet elke puber mee kan omgaan. En dan hebben we het nog niet eens over leerlingen met een leer- of gedragsprobleem…

Het zijn echter wel belangrijke vaardigheden voor ieders eigen toekomst. Hoe gaan we hier het beste mee om en wat kan de omgeving doen? Het is goed dat de leerling zelf met zijn eigen ontwikkelingsproces centraal staat binnen het nieuwe leren. Het is aan het onderwijs, de leerkracht en eventueel externen om de leerling individueel goed te begeleiden en te (blijven) volgen om alles in goede banen te leiden.

Hoe ervaar jij het nieuwe leren?

Lees ook eens dit blog stuk:


lerenonderwijsdocenten
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht