Door: Maltha studiecoaching op 24 sep 2024
Faalangst is een veelvoorkomend probleem bij leerlingen. Het is de angst om fouten te maken of om niet te voldoen aan de verwachtingen van anderen of van jezelf. Als je last hebt van faalangst, kan het voelen alsof er een grote druk op je schouders rust. Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan, zodat je meer zelfvertrouwen krijgt in je schoolwerk en tijdens toetsen. In deze blog delen we praktische tips die je kunnen helpen!
Wat is faalangst precies?
Faalangst betekent letterlijk dat je bang bent om te falen. Dit kan zich op verschillende manieren uiten: sommige leerlingen krijgen een black-out tijdens een toets, anderen stellen hun huiswerk uit omdat ze bang zijn om fouten te maken. Faalangst kan ervoor zorgen dat je prestaties onder je niveau blijven, zelfs als je hard werkt.
Wat kun je doen op school als je faalangst hebt?
-
Bereid je goed voor, maar niet te lang
Een goede voorbereiding is belangrijk, maar het is niet nodig om urenlang te studeren om fouten te vermijden. Maak een realistisch studieplan waarin je regelmatig pauzes neemt. Te lang studeren kan je vermoeid maken en je faalangst juist versterken.
-
Stel vragen in de les
Als je iets niet begrijpt, is het belangrijk om dit meteen te vragen. Vaak wachten leerlingen uit angst dat hun vraag 'dom' is. Maar onthoud dat je nooit alles kunt weten, en dat is oké! Door je onzekerheden te delen, zorg je ervoor dat je minder stress ervaart.
-
Focus op het proces, niet op het resultaat
Probeer je tijdens toetsen of projecten te richten op de stappen die je neemt, in plaats van alleen te denken aan je eindcijfer. Als je focust op het leren en niet alleen op het presteren, zul je merken dat je minder druk voelt.
-
Gebruik ademhalingstechnieken
Als je tijdens een toets merkt dat je gestrest raakt, kunnen ademhalingsoefeningen helpen om te kalmeren. Neem diep adem, houd even vast, en adem langzaam uit. Dit kan je helpen om weer rustiger te worden en beter te concentreren.
Wat kun je thuis doen met je huiswerk?
-
Maak een plan
Structuur is cruciaal om faalangst te verminderen. Stel een huiswerkplan (dag en of weekplanning) op waarin je per dag bepaalt wat je gaat doen. Het geeft rust als je weet wat je moet doen en zorgt ervoor dat je niet alles op het laatste moment hoeft te doen.
-
Begin met het moeilijkste vak
Vaak vermijden we de lastigste opdrachten, maar dit zorgt juist voor meer stress. Begin met het moeilijkste vak of de moeilijkste opdracht. Als je dat hebt gedaan, voel je je opgelucht en is de rest van je huiswerk veel makkelijker te overzien.
-
Verdeel je werk in kleine stukken
Grote hoeveelheden huiswerk kunnen overweldigend zijn. Breek je opdrachten op in kleine, behapbare stukken en werk stap voor stap. Door kleine doelen te stellen, blijf je gemotiveerd en houd je het overzicht.
-
Vraag om hulp als het nodig is
Het is geen teken van zwakte om hulp te vragen, juist niet! Of het nu een docent, ouder of een begeleider is, praten over je faalangst en je vragen stellen kan veel stress wegnemen. Bij Maltha studiecoaching kunnen we je bijvoorbeeld helpen met bijles, huiswerkbegeleiding en studiecoaching.
Hoe kan Maltha studiecoaching je helpen?
Bij Maltha studiecoaching begrijpen we dat faalangst je kan belemmeren in je leerprestaties. Onze studiecoaches bieden niet alleen begeleiding bij vakken waar je moeite mee hebt, maar helpen je ook om je zelfvertrouwen te vergroten en faalangst te verminderen. Met onze huiswerkbegeleiding en studiecoaching leer je effectieve studievaardigheden en krijg je de tools om op een relaxte manier met school om te gaan.
Ook hebben wij in Bilthoven onze Orthopedagogische Praktijk Maltha waar wij o.a. onderzoek naar faalangst verrichten zowel voor basisschool leerlingen als middelbare school leerlingen.
Hoe staat het met de werkhouding en motivatie van uw kind? Of vertoont uw kind tekenen van faalangst? Is hij/zij bijvoorbeeld erg zenuwachtig voor toetsen, presentaties of andere situaties waarin gepresteerd moet worden. Deze factoren kunnen het leren en presteren op school erg in de weg zitten. Wanneer uw kind hier last van heeft, is het goed om deze factoren in kaart te brengen, zodat we kunnen kijken op welke manier uw kind het beste geholpen kan worden. Dit kan gedaan worden aan de hand van een motivatie onderzoek en faalangst onderzoek.
Zit uw kind op de basisschool en heeft hij/zij last van faalangst? Is uw kind bijvoorbeeld erg zenuwachtig voor (CITO)toetsen of durft hij/zij niet voor de klas iets te vertellen? Of wilt u weten hoe het zit met de motivatie en werkhouding van uw kind? Een motivatie onderzoek en faalangst onderzoek kan dan uitkomst bieden.
Conclusie: Faalangst kan erg vervelend zijn, maar het hoeft je niet tegen te houden in je leerproces. Door structuur, voorbereiding en de juiste ondersteuning kun je stap voor stap leren omgaan met je angst. Kom een faalangsttraining volgen in Bilthoven, Zeist of Utrecht Bij Maltha studiecoaching staan we voor je klaar om je te helpen groeien en zelfvertrouwen op te bouwen, zowel op school als thuis.
Neem gerust contact met ons op als je meer wilt weten over hoe we jou kunnen ondersteunen op 030-2293579
Wellicht zijn deze artikelen ook interessant voor je
faalangst