Hoe begeleid je een kind met ADHD bij het schoolwerk?

Hoe begeleid je een kind met ADHD bij het schoolwerk?

Door: Maltha studiecoaching op 28 aug 2024

ADHD, ofwel Attention Deficit Hyperactivity Disorder, is een veelvoorkomende neurobiologische ontwikkelingsstoornis die invloed kan hebben op het concentratievermogen, impulsiviteit en hyperactiviteit van een kind. Voor kinderen met ADHD kan het een uitdaging zijn om zich te concentreren op hun schoolwerk en om te gaan met de structuur en verwachtingen van de schoolomgeving. Bij Maltha studiecoaching begrijpen we dat elk kind uniek is en dat een persoonlijke aanpak essentieel is.

Strategieën om een kind met ADHD te ondersteunen bij het schoolwerk

1. Creëer een gestructureerde leeromgeving

Kinderen met ADHD gedijen vaak goed in een gestructureerde omgeving. Zorg voor een rustige, georganiseerde plek waar het kind ongestoord kan werken. Vermijd afleidingen zoals elektronische apparaten of harde geluiden. Het gebruik van een timer kan ook nuttig zijn om duidelijk afgebakende tijdsblokken te creëren voor studie en pauzes.

2. Breek taken op in kleinere stappen

Een groot project of een lange leertaak kan overweldigend zijn voor een kind met ADHD. Het opdelen van het werk in kleinere, behapbare stappen kan helpen om de taak minder ontmoedigend te maken. Dit geeft het kind de kans om zich te concentreren op één ding tegelijk en om regelmatig succeservaringen op te doen, wat motiverend kan werken.

3. Gebruik visuele hulpmiddelen en planningen

Visuele hulpmiddelen, zoals checklists, schema’s of kleur gecodeerde planningen, kunnen kinderen met ADHD helpen om georganiseerd te blijven en hun taken op tijd af te ronden. Het visueel weergeven van taken en deadlines helpt hen om te zien wat er moet gebeuren en in welke volgorde.

4. Beloon positieve inspanningen

Positieve bekrachtiging kan een krachtige motivatiebron zijn voor kinderen met ADHD. Beloon het kind niet alleen voor de resultaten, maar vooral voor hun inspanningen en vooruitgang. Dit kan met iets simpels zoals een compliment. Consistente positieve feedback helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen en moedigt het kind aan om door te zetten.

5. Wees flexibel en geduldig

Kinderen met ADHD hebben vaak goede en slechte dagen. Het is belangrijk om flexibel te zijn en je verwachtingen aan te passen op basis van hoe het kind zich voelt en presteert op een bepaalde dag. Geduld en begrip zijn cruciaal om een positieve leeromgeving te creëren en het kind te ondersteunen op zijn of haar eigen tempo.

6. Communiceer regelmatig met leraren

Een goede communicatie met de leraren / docenten van het kind is essentieel. Zij kunnen waardevolle inzichten bieden over hoe het kind functioneert in de schoolomgeving en welke strategieën daar effectief zijn. Door samen te werken, kunnen ouders, leraren en studiecoaches een consistente en ondersteunende aanpak ontwikkelen die aansluit bij de behoeften van het kind.

7. Introduceer ontspanningstechnieken

Kinderen met ADHD kunnen soms moeite hebben om te kalmeren en zich te concentreren. Het aanleren van eenvoudige ontspanningstechnieken, zoals diepe ademhaling of korte mindfulness-oefeningen, kan hen helpen om hun focus te herwinnen en stress te verminderen. Dit kan vooral nuttig zijn tijdens drukke huiswerkperiodes of voor een toets.

Hulp bij Maltha studiecoaching

Het begeleiden van een kind met ADHD bij het schoolwerk vraagt om een aangepaste aanpak die rekening houdt met de unieke behoeften van het kind. Bij Maltha studiecoaching richten we ons op het creëren van een gestructureerde, positieve en ondersteunende leeromgeving die het kind helpt om succesvol te zijn op school met onze begeleiding bij ADHD. Met de juiste strategieën en ondersteuning kunnen kinderen met ADHD hun volledige potentieel bereiken.

Mocht u nu een vermoeden hebben dat uw kunt wellicht kenmerken van ADHD heeft en wilt u dat uw kind een onderzoek doet? Dan kan dat bij onze Orthopedagogische Praktijk Maltha.

Misschien zijn deze artikelen ook interessant


ADHDbegeleidingbijadhd
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht