Door: Maltha studiecoaching op 21 aug 2024
Motivatie is een belangrijk onderdeel van het succes van kinderen op school. Zonder motivatie kan schoolwerk een vermoeiende taak worden. In deze blog bespreken we verschillen manieren waarop motivatie gestimuleerd kan worden.
Hoe merk je dat je kind geen motivatie heeft?
Wanneer een kind geen motivatie heeft kan dit op te merken zijn door een gebrek aan interesse in school gerelateerde activiteiten. Dit kan zich uiten in opmerkingen zoals ‘school is stom’ of ‘waarom moet ik dit doen?’. Vaak is ook te zien dat huiswerk wordt uitgesteld of helemaal niet wordt gemaakt. Vaak komen er dan excuusjes over waarom ze het huiswerk niet kunnen maken. Een minder actieve houding in de les, sneller afgeleid zijn door andere interesses buiten school en geen interesses in de lesstof kunnen ook tekenen zijn van een verminderde motivatie voor school.
Welke 8 tips zijn er?
Motivatie helpt kinderen door te zetten, zelfs wanneer ze te maken krijgen met uitdagingen. Wanneer een kind gemotiveerd is zullen ze meer deelnemen in de les, actief bezig zijn met hun maak- en leerwerk en positiever omgaan met tegenslagen. We bespreken 8 tips die u thuis kan toepassen om de motivatie van uw kind te vergroten:
- Optimisme: richt u samen met uw kind op het oplossen van problemen, in plaats van het stil staan bij tegenslagen. Hierdoor kan er een positievere houding ontstaan.
- Positieve feedback: het belonen van inspanning in plaats van het alleen belonen van succes of hoge cijfers.
- Falen: leer uw kind te accepteren dat falen voor kan komen, en dat dit niet erg is.
- Realistische doelen: help uw kind met het maken van realistische doelen, en met het bereiken hiervan.
- Praten: probeer te achterhalen wat de oorzaak is van het gebrek aan motivatie op school. Luister naar zorgen en gevoelens van uw kind.
- Betrokkenheid: wanneer kinderen de kans krijgen om zelf keuzes te maken over hun leertraject, voelen ze zich meer betrokken en zullen ze eerder interesse tonen in hun leertraject.
- Leeromgeving: creëer een rustige leeromgeving met zo min mogelijk afleiding.
- Leerstijl: probeer aan te sluiten bij de leerstijl van uw kind. Sommige kinderen zijn erg visueel ingesteld of juist erg auditief. Door aan te sluiten bij de leerstijl van uw kind kan er meer plezier ontstaan bij het leren.
Mocht het thuis niet lukken, wat kan je dan doen?
Door aandacht te besteden aan motivatie en actief stappen te ondernemen met uw kind, kan er weer enthousiasme ontstaan voor school. Maar mocht het thuis niet lukken, wat zijn dan de opties?
Tijdens een motivatietraining wordt er gezocht naar wat er belangrijk is voor uw kind, en hoe motivatie aangewakkerd kan worden. Het doel is om meer inzicht te creëren in eigen doelen en mogelijkheden. Studiecoaching kan ook helpen om uw kind betrokken te krijgen bij zijn of haar schoolwerk. Tijdens de studiecoaching worden de juiste studievaardigheden en werkhouding aangeleerd en wordt er gekeken naar het organiseren van het schoolwerk. Ook wordt er gekeken naar waar de behoeftes liggen van de leerling en waar de focus op gelegd moet worden, dit verschilt uiteraard per leerling.
Wilt u graag meer weten over eerste hulp bij ongemotiveerde pubers, bekijk dan hier onze webinar gegeven door onze L. Helmes, kinder- en jeugdpsychologe bij Orthopedagogische Praktijk Maltha: Eerste hulp bij ongemotiveerde pubers.
En wellicht zijn deze onderwerpen ook interessant
motivatietipsmotivatietipsvooropschool