Door: Maltha studiecoaching op 14 aug 2024
‘Een goede voorbereiding is het halve werk’. Een alom bekend spreekwoord en zeker ook van toepassing op het schoolwerk. Het maken van een planning is een goede manier om je voor te bereiden op je toetsen en op de rest van je schoolwerk. Als je binnenkort een toetsweek hebt, dan is het helemaal belangrijk dat je een goede planning maakt. Door een planning te maken heb je een duidelijk overzicht van de toetsen en andere belangrijke schoolopdrachten en kun je je goed voorbereiden.
Wat maakt een planning goed/fout?
Ten eerste is het belangrijk dat je planning overzichtelijk is. Je moet makkelijk kunnen zien wanneer je toetsen zijn en wat je elke dag gaat doen als voorbereiding. De planning moet dus ook op één plek staan. Als je een deel in je digitale agenda staat en een ander deel staat op willekeurige blaadjes die ergens op je kamer liggen, dan werkt dat niet efficiënt. Zorg er dus voor dat je planning overzichtelijk is en alles op één plek staat. Daarnaast is het belangrijk dat een planning ook realistisch zijn. Het is bijvoorbeeld niet te doen om voor acht verschillende vakken te gaan leren op één dag. Kijk dus goed en wees eerlijk tegen jezelf over wat haalbaar is op een dag, want het werkt erg demotiverend als het nooit lukt om de ingeplande stof af te krijgen.
Het verschil tussen een dagplanning en een weekplanning
Als het gaat over een planning maken voor school, denken de meeste leerlingen aan een weekplanning. Hier wordt één of twee weken vooruit gekeken naar de toetsen die er aan komen en wordt er in de aanloop naar de toets gepland wat je gaat doen om je voor te bereiden voor de toets. Deze planning is heel erg belangrijk, omdat je dan genoeg tijd hebt om alle stof goed te leren en ook te herhalen voor de toets. Maar je kan ook een dagplanning maken. De naam zegt het eigenlijk al, een dagplanning geeft een overzicht van wat je die dag gaat doen. Daar staat niet alleen het voorbereiden voor toetsen op vermeld, maar ook bijvoorbeeld het maak- en leerwerk voor je overige vakken waarvan je huiswerk hebt voor de volgende dag. Door elke dag, voordat je begint aan je huiswerk, een dagplanning te maken, kun je gewoon rustig je lijstje afwerken en hoef je niet elke keer uit te zoeken wat je vandaag nog meer moet doen. Op die manier weet je duidelijk wat je nog moet doen en wanneer je klaar bent.
Wat nu als het niet lukt?
Je begint elke keer met goede moed aan het maken van je planning, maar je vindt het vervolgens heel moeilijk om je er aan te houden. Of je bent eigenlijk nooit tevreden over je weekplanning en maakt hem elke dag opnieuw. Of het lukt je gewoon niet om alles wat je ingepland hebt af te krijgen. Dit zijn veel voorkomende problemen. Daarnaast is het ook moeilijk om te weten hoe je überhaupt moet plannen of te weten wat je kan doen als voorbereiding voor een toets. Als je stress ervaart met het maken van een planning, dan kan het een goed idee zijn om extra hulp in te schakelen in de vorm van huiswerkbegeleiding of studiecoaching. Je krijgt dan extra uitleg over hoe je een planning moet maken en samen met je eigen studiecoach ga je met je planning en de uitvoering aan de slag, zodat je je er ook echt aan kan houden.
Misschien zijn deze artikelen ook interessant:
Hoemaakjeeengoedeplanningopdemiddelbareschool?