Klaar voor de brugklas?

Klaar voor de brugklas?

Door: Maltha studiecoaching op 2 jul 2024

Het is best spannend om naar een nieuwe school te gaan, maar iedereen maakt een keer de overstap van de basis- naar de middelbare school. Je gaat naar een nieuwe school, je krijgt nieuwe klasgenoten en ook heb je op de middelbare school veel meer leraren. Dat wordt even wennen, maar het helpt als je weet wat je kan verwachten en als je weet hoe je een vliegende start kan maken. Dat hebben we hieronder even op een rijtje gezet.

Wat kan je allemaal verwachten in de brugklas?

Het grootste verschil tussen de basisschool en de middelbare school is dat je meer verantwoordelijkheid krijgt. Je moet zelf goed bijhouden wat je aan huiswerk moet maken en je gaat meer huiswerk krijgen dan op de basisschool. Het is dus heel belangrijk om goed te weten waar je je huiswerk kan vinden. Waarschijnlijk kun je het meeste huiswerk online vinden in bijvoorbeeld magister of somtoday, maar soms geeft de docent het tijdens de les op. Daarnaast is de brugklas ook anders dan de basisschool omdat je allemaal verschillende docenten voor verschillende vakken krijgt. Elke docent is natuurlijk weer anders en geeft op een andere manier les. Ook hier zal je aan moeten wennen. De belangrijkste persoon, zeker in het begin van de brugklas, is je mentor. Als je iets niet weet of ergens niet uitkomt dan kun je altijd naar je mentor gaan om te vragen hoe iets moet.

Waar moet je specifiek op letten en meteen mee beginnen?

Het is belangrijk om direct met goede gewoontes te beginnen. Dat betekent dat je vanaf dag één moet beginnen met goed je huiswerk bijhouden en goed in de gaten houden wanneer je toetsen krijgt. Kijk dus elke dag in bijvoorbeeld magister/somtoday/etc. om te kijken wat het huiswerk is. Doe dit niet alleen voor morgen, maar ook voor de hele aankomende of volgende week. Op die manier zie je ook wanneer de toetsen eraan komen. Kijk ook goed naar je rooster voor de volgende dag en pak de boeken en spullen die je de volgende dag nodig hebt alvast in zodra je klaar bent met je huiswerk. Alle gewoontes die je vanaf het begin toepast leveren bij toetsen een voordeel op, denk hierbij aan samenvattingen maken, maar ook bijvoorbeeld een planning maken voor een toets.

Hoe maak je de juiste start?

Een juiste start maken in de brugklas is heel erg belangrijk. Maar hoe doe je dat? Het is belangrijk om studievaardigheden te leren en deze ook toe te passen. Je kan hier bijvoorbeeld denken aan het maken van een dagplanning of toetsplanning , zodat je weet wanneer je wat moet leren om je goed voor te bereiden op een toets en je huiswerk bij te houden. Het maken van samenvattingen of mindmaps is ook een goede vaardigheid om onder de knie te krijgen, net zoals het leren van woordjes voor de vreemde talen.

Brugklasbegeleiding iets voor jou?

Naar de brugklas gaan kan best overweldigend zijn. Brugklasbegeleiding kan dan handig zijn, omdat je tijdens brugklasbegeleiding meteen goede gewoontes ontwikkeld en vaardigheden krijgt aangeleerd waar je tijdens de hele middelbare school (en daarna) voordeel van kunt hebben. Daarnaast leer je tijdens brugklasbegeleiding ook studievaardigheden aan die passen bij jouw manier van leren, zodat je leert hoe je jezelf het beste kunt voorbereiden voor toetsen en hoe je ander schoolwerk goed kan aanpakken. De brugklas legt de basis voor je hele periode op de middelbare school en een goed begin is het halve werk!

Naar de brugklas gaan is spannend voor veel leerlingen, maar als je een goed begin maakt aan je middelbare schooltijd, dan heb je daar jarenlang profijt van.

Meld je nu aan voor brugklasbegeleiding en krijg de eerste 2 weken gratis! Je kan je aanmelden voor deze actie tot 20 augustus 2024.

 

Misschien zijn deze artikelen ook interessant

 


brugklasbegeleidingbrugklascoachinggoedestartbrugklas
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht