Onze studiebegeleider/psycholoog aan het woord, Maartje

Onze studiebegeleider/psycholoog aan het woord, Maartje

Door: Maltha studiecoaching op 3 jun 2024

Veel leerlingen lopen wel eens een beetje vast op school. Misschien is er een bepaald vak wat lastiger is, weet iemand niet helemaal hoe hij het werk moet aanpakken, of wordt het allemaal net te stressvol. Als studiebegeleider ga ik samen met deze leerlingen kijken waar de problemen op school vandaan zijn gekomen én hoe je deze kan aanpakken.

Je kunt vaak meer dan je denkt!

Mijn eerste leerling vandaag is een jongen uit groep 8 die zich wat zorgen maakt over de citotoets. Zeker het onderdeel rekenen vindt hij heel spannend, want hoe hard hij ook zijn best doet bij de lessen, hij heeft altijd het gevoel dat hij het niet helemaal snapt. In de begeleiding bij de cito training bekijken we samen de sommen: eigenlijk blijkt dat hij een stuk meer snapt dan hij van tevoren dacht, maar het zijn net de moeilijke sommen die hem bijblijven. De breuken vindt hij nog wel wat lastig, dus we gaan hier nog wat extra mee oefenen. Ondertussen pakken we er ook wat verhaaltjessommen uit oude citotoetsen bij. Eigenlijk vallen deze sommen best mee, vertelt hij. Je moet er gewoon even aan wennen.

Hoe pak je het leren eigenlijk aan?

Bij de tweede leerling van de dag moet ik weer even switchen: de leerling uit HAVO 4 komt voor studiecoaching: ze heeft binnenkort haar laatste toetsweek, maar het leren wil niet echt lukken. Samen gaan we kijken naar hoe ze het nu aanpakt: ze vertelt dat ze altijd planningen maakt, maar dat het niet goed lukt om zich eraan te houden. De talen gaan haar heel goed af, maar geschiedenis is toch wel heel veel leerwerk… In de begeleiding kijken we samen hoe je een realistische planning kan maken, eentje die ook echt te volgen is. Ook bespreken we hoe zij het leren kan aanpakken. Voor vandaag hebben we afgesproken om te gaan oefenen met het maken van een samenvatting. We bekijken samen een aantal technieken die hierbij kunnen helpen en gaan er daarna mee aan de slag.

Lastig hoor, zo’n vreemde taal…

De leerling daarna heeft wat extra hulp nodig bij Engels. Afgelopen jaren was het allemaal prima te doen, vertelt hij. De woordjestoetsen maakte hij goed en ook de grammatica is geen probleem. Maar de leestoetsen dit jaar zijn toch een ander verhaal, want hoe pak je dat aan als je niet alle woorden kent? We bespreken een aantal leesstrategieën die je bij leestoetsen kunt gebruiken. Daarna pakken we er een oefentekst bij om te kijken hoe je deze kunt toepassen. Bij de eerste alinea is het nog even wennen, maar daarna gaat het steeds beter.

Soms heb je net een beetje extra hulp nodig

Op het instituut is ook een groep leerlingen aan het werk op hun eigen werkplek. Dit zijn de leerlingen die komen voor de dagelijkse huiswerkbegeleiding. Zij komen een aantal dagen per week om onder begeleiding hun huiswerk te maken. Hierbij krijgen ze hulp bij het plannen en het leren leren. Aan het eind van de dag worden ze altijd overhoord en wordt hun huiswerk gecontroleerd. Een leerling vertelt dat hij binnenkort een toets wiskunde heeft, maar dat hij één onderwerp nog wel wat lastig vindt. Een collega vraagt of ik hem daar even bij kan helpen. Samen nemen we de theorie door en gaan we aan de slag met een opdracht. De leerling kan vervolgens weer verder met zijn dagplanning.

Geen dag hetzelfde

Het werk als studiebegeleider en psycholoog is elke dag weer anders. Niet alleen lopen de leeftijden van de leerlingen heel erg uiteen – mijn jongste leerling is 10, mijn oudste is in de 20 - maar ook de hulpvragen kunnen behoorlijk verschillen. De ene dag geef ik vooral bijlessen, de dag daarna bestaat vooral uit lessen studiecoaching of geef ik een faalangsttraining. Het belangrijkste blijft altijd dat de lessen aan moeten sluiten bij de leerling: als je wil dat een leerling mee doet met de lessen, moet hij het gevoel hebben dat het hem helpt. En als dat gevoel er eenmaal is, zie je vaak dat school ook een stuk leuker (en makkelijker) wordt.

Ben je benieuwd hoe een dag studiebegeleiding eruit ziet? Kom dan gerust een keertje langs in Bilthoven, Zeist of Utrecht en meld je aan voor een try -out!


BlogMalthaStudiecoachingstudiebegeleidsterpsycholooghuiswerkbegeleidingstudiecoaching
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht