Door: Maltha studiecoaching op 11 okt 2022
Het was afgelopen week de Week van Dyslexie. Dit is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij er verschillende online en offline evenementen worden georganiseerd voor uiteenlopende doelgroepen. Het doel is om op een positieve wijze aandacht te besteden aan het brede beeld van dyslexie. Jammer genoeg wordt dyslexie vaak nog gezien als een leerstoornis die met name het schoolse functioneren ernstig kan beperken. Maar mensen met dyslexie hebben juist ook hele sterke kanten. Het is belangrijk om de sterke kanten van dyslexie wat meer te belichten. In deze blog zal ik jullie hier iets meer over vertellen.
Positieve kanten van dyslexie
De positieve dyslexie stroming krijgt steeds meer voet aan de grond en geeft een tegengeluid aan het ‘medische model’ van dyslexie, waarin met name de zwakke kanten van mensen met dyslexie naar voren komen. Uiteraard lopen mensen met dyslexie tegen dingen aan in deze maatschappij en kunnen ze op verschillende gebieden last ervaren van dyslexie. Maar dit neemt niet weg dat deze mensen ook sterke kanten hebben in vergelijking met de meeste mensen zonder dyslexie. Zo zijn mensen met dyslexie vaak erg goed in visuele verwerking. Ook zijn hun visueel-analytische vaardigheden vaak sterk ontwikkeld. Ze zien bijvoorbeeld hoe iets is opgebouwd (een gebouw of een wiskundig probleem). Ook zijn ze over het algemeen goed in driedimensionaal denken. Ze kunnen een voorwerp in hun hoofd van alle kanten bekijken, waardoor ze weten hoe een voorwerp er van de andere kant uit zal zien. Wanneer dyslectici zich bewust zijn van hun sterke kanten en vaardigheden, dan kunnen ze deze ook beter ontwikkelen en meer inzetten in het dagelijks leven.
Onderzoek naar dyslexie bij de Orthopedagogische Praktijk Maltha
Om dit bewustzijn te creëren bij mensen met dyslexie blijft het erg belangrijk om tijdig te onderkennen of er wel of geen sprake is van dyslexie. Op deze manier kan de juiste hulp en benaderingswijze ingezet worden, zodat het potentieel van leerlingen met dyslexie volledig benut kan worden. Bij onze Orthopedagogische Praktijk Maltha kunt u terecht voor een dyslexie onderzoek. wij bieden zowel dyslexie onderzoeken aan voor basisschool leerlingen als voor leerlingen op het middelbaar onderwijs.
Informatie dyslexie onderzoek basisonderwijsInformatie dyslexie onderzoek middelbaar onderwijs
De werkwijze bij een dyslexie onderzoek
Al ruim 40 jaar nemen wij dyslexie onderzoeken af in onze Orthopedagogische Praktijk Maltha. Bij ons werken uitsluitend orthopedagogen en kinder- en jeugdpsychologen.
- Er is een intakegesprek met de ouder(s) om de hulpvraag in kaart te brengen
- Daarna volgt de testfase. Het dyslexie onderzoek duurt ongeveer 4-6 uur
- De onderzoeksgegevens worden verwerkt en hier wordt een verslag van gemaakt
- De uitkomst en het advies wordt in een gesprek met de ouder(s) doorgesproken, waarna u het verslag ontvangt
- Bij aanwezigheid van dyslexie wordt een erkende verklaring afgegeven
- Mocht uw kind behoefte hebben aan begeleiding bij dyslexie, dan bieden wij dit ook aan voor zowel het basisonderwijs als het middelbaar onderwijs
Wij ons gaat hulp verder dan alleen het dyslexie onderzoek afnemen. Heeft uw kind behoefte aan specialistische begeleiding, dan bieden wij deze ook.
Heeft u interesse in een dyslexie onderzoek? Wij vertellen u graag meer over ons dyslexie onderzoek. Voor het afspreken van een vrijblijvend intakegesprek kunt u ons bellen op 030-2293579 of u kunt het inschrijfformulier invullen.
Misschien zijn deze artikelen ook interessant voo u
Dyslexie