Hoe weet ik of mijn kind hoogbegaafd is?

Hoe weet ik of mijn kind hoogbegaafd is?

Door: Maltha studiecoaching op 13 jun 2019

Op het moment dat er vermoedens zijn van hoogbegaafdheid, dan is het goed om op zoek te gaan naar informatie. Hoewel hoogbegaafdheid misschien doet vermoeden dat kinderen zich sneller, makkelijker of beter ontwikkelen, kan het tegendeel waar zijn!

In Nederland zijn 2-3% van de kinderen hoogbegaafd. Geschat wordt dat het met 50-80% van deze kinderen vanzelf goed gaat. 20-50% hebben hulp nodig om hun talenten te ontplooien. Maar hoe weet je wanneer je kind hoogbegaafd is? En wat is er nodig om hun talenten te ontplooien?

Intelligentie bij hoogbegaafdheid

Bij hoogbegaafdheid wordt er uitgegaan van een hoge intelligentie: een IQ-score van 130 of meer. Een belangrijk verschil hierbij is die tussen hoogbegaafd en hoogintelligent. Hoogintelligente kinderen zijn buitengewoon gevoelig voor externe en interne prikkels, waardoor ze meer informatie binnenkrijgen. Ze hebben meer verbindingen tussen verschillende hersencellen, waardoor leren en onthouden gemakkelijker gaat (ook uit negatieve ervaringen!). Als je hoogbegaafd bent, dan ben je ook hoogintelligent. Maar als je hoogintelligent bent, dan hoef je niet hoogbegaafd te zijn. Hoogbegaafdheid is dus meer dan alleen een hoge intelligentie.

Persoonlijkheidskenmerken hoogbegaafdheid

Ook karaktereigenschappen spelen een belangrijke rol bij de beoordeling of je kind hoogbegaafd is. De karaktereigenschappen maken namelijk het verschil in de manier waarop kinderen nieuwe informatie tot zich nemen en meenemen naar nieuwe situaties. Ze kunnen worden omvat in de volgende drie kenmerken:

  • Intensiteit, wat zich uit in veel energie en overgevoeligheid
  • Complexiteit, wat zich uit in creatief denkvermogen en scherpzinnigheid
  • Gedrevenheid, wat zich uit in intrinsieke motivatie, doelgerichtheid en streven naar perfectie

Omgeving

Een hoge intelligentie in combinatie met bijzondere persoonlijkheidskenmerken, maken dat hoogbegaafde kinderen alles net even anders doen. Dat kan de omgang met zichzelf en met de omgeving een hele uitdaging maken. Veel hoogbegaafde kinderen denken dat ze het fout doen: als je als enige van de groep iets op een andere manier doet, dan moet het dus wel fout zijn..? En dit denken dat ze iets fout doen, kan leiden tot onderpresteren. Het is daarom belangrijk dat hoogbegaafde kinderen vanuit hun omgeving gesteund worden om hun talenten te ontplooien.

Thuis

Hoogbegaafde kinderen zijn niet de gemakkelijkste om op te voeden. Ze stellen veel vragen, zijn kritisch, houden volwassen relaties nauwlettend in de gaten, reageren sterk op prikkels, willen veel alleen zijn. Ook vertonen ze misschien storend gedrag, omdat ze niet goed weten hoe ze zich moeten aanpassen. Het anders zijn van je kind kan aversie opwekken, waardoor de neiging ontstaat je kind te stimuleren vooral ‘gewoon’ te doen. Terwijl je je kind in de thuisomgeving het beste kunt ondersteunen door de aparte eigenschappen te accepteren en te stimuleren. Hierover praten met je kind is helpend voor hun eigenwaarde.

School

Op school is het belangrijk dat hoogbegaafde kinderen zich niet gaan vervelen en lesstof krijgen die bij ze past. Dat kan door de lesstof te versnellen, in te dikken en te verrijken: sneller door de verplichte leerstof heen, minder vaak oefenen en met de tijd die dan overblijft dingen leren die niet in de gewone lesboeken staan, zoals andere boeken, een werkstuk, projecten. Ook de manier waarop de lesstof bestudeerd wordt kan anders zijn. Hoogbegaafde kinderen leren over het algemeen het beste door dingen te zien, te associëren en verschillen te ontdekken.

Vrienden

Vriendschappen sluiten kan lastiger zijn voor hoogbegaafde kinderen, omdat zij verschillen met andere kinderen in hun interesses, kennis, maken en nakomen van afspraken, samen spelen en taalgebruik. Om iemand te vinden die een beetje op dezelfde manier denkt als zij, trekken hoogbegaafde kinderen vaak naar oudere kinderen of volwassenen. Het kan heel waardevol zijn om andere hoogbegaafde kinderen op te zoeken, zodat je kind in contact komt met denk-gelijken.

Hoogbegaafdheidsonderzoek

Orthopedagogische Praktijk Maltha helpt bij een hoogbegaafdheidsonderzoek. Mocht u vragen hebben, neem dan contact met ons op. Wij staan altijd voor u én uw kind klaar. 

 

Missschien zijn deze artikelen ook interessant:

 


hoogbegaafdheid
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht