Door: Maltha studiecoaching op 22 mrt 2018
Je moet een verslag schrijven, nog niet zo makkelijk eigenlijk. Maar als je een goede voorbereiding hebt, kan je aan de slag!
Stappenplan, hoe maak je een goed verslag
1. De voorbereiding
Kies, indien dat kan, een onderwerp dat je interesseert. Dat zorgt namelijk voor (meer) motivatie en mogelijk weet je er al het een en ander over. Na het bepalen van het onderwerp ga je informatie opzoeken. Er zijn diverse bronnen beschikbaar: internet (let er dan wel op dat je betrouwbare bronnen gebruikt!), boeken, kranten, tijdschriften, of personen die wat van het onderwerp af weten. Lees de verkregen informatie goed door en beslis welke informatie relevant is voor jouw onderwerp.
2. Maak een goede indeling van de hoofdstukken
Zoek uit welke informatie bij elkaar hoort en bundel het in losse hoofdstukken.
3. Schrijf het verslag
Zorg dat je de informatie in je eigen woorden opschrijft. De onderdelen die aan bod moeten komen, zijn:
a. Titelpagina: de voorkant van het verslag. Op je titelpagina zet je doorgaans de titel van het verslag, je naam, klas, docent, inleverdatum en eventueel een mooie afbeelding van het onderwerp.
b. Inhoudsopgave: in de inhoudsopgave staat vermeld uit welke onderdelen het verslag bestaat en op welke bladzijden deze onderdelen te vinden zijn.
c. Inleiding: in de inleiding vertel je wat er in het verslag besproken wordt.
d. Hoofdstukken: hierin staat alle informatie over het onderwerp besproken. Per hoofdstuk wordt een deelonderwerp behandeld. Elk hoofdstuk is weer in alinea’s verdeeld om het overzichtelijk te maken.
e. Slot: meestal is dit de conclusie of samenvatting. Het kan ook zo zijn dat je je eigen mening over het onderwerp moet geven of dat je terugblikt op het schrijven van het verslag. Wat heb je er van geleerd?
f. Bronvermelding: een overzicht van alle boeken, internetpagina’s, krant- en tijdschriftartikelen die je hebt gebruikt
g. Bijlagen (eventueel): indien je bijlagen hebt, plak je deze achterin het document. Denk aan uitwerkingen, grafieken, schema’s, etc.
4. Zorg ervoor dat je verslag er goed uit ziet
Bedenk een goede titel en zorg voor een mooie titelpagina. Werk je verslag daarnaast in het net uit en voeg afbeeldingen toe.
5. Controle!
Laat iemand anders het verslag nogmaals doornemen op inhoudelijke en taalfouten.
6. Printen
Als je helemaal tevreden bent over het resultaat, kun je het verslag printen en in een mapje stoppen. Het is slim om het verslag te bundelen, omdat dit verzorgd overkomt.
Maltha studiecoaching helpt je om een goed verslag te maken
Heb je behoefte aan meer tips of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!
Hoemaakjeeenverslag?