Tips tijdens een toetsweek

Tips tijdens een toetsweek

Door: Maltha studiecoaching op 7 mrt 2018

Alle leerlingen op de middelbare school hebben ermee te maken: de toetsweek! Het verschilt alleen wel per school vanaf welke klas en hoe vaak per jaar je een toetsweek krijgt. Tijdens de toetsweek moet je in korte tijd veel toetsen maken, wat soms voor flink wat stress kan zorgen. Om deze stress te beperken en goed voorbereid op de toets te verschijnen, hebben wij de volgende tips op een rij gezet!

Een goed begin…

Het is een cliché, maar daarom niet minder waar!: ‘Een goed begin is het halve werk!’. Het leren voor toetsen begint niet alleen in de week voor of tijdens de toetsweek (juist niet!), maar doe je gedurende de gehele periode. Dit betekent dat je vanaf het begin goed moet opletten, volop aantekeningen moet maken in de les en ook dat je je huiswerk goed moet bijhouden. Zo verwerk je de stof het allerbeste. Door het goed actief bijhouden en meedoen, voorkom je dat je achter gaat lopen én je voorkomt daarmee dat je vlak voor de toetsweek alle stof in één keer zou moeten doornemen.

…is het halve werk.

Als je al het huiswerk keurig hebt bijgehouden, kun je het beste twee weken voor de geplande toets beginnen met leren. Zo heb je genoeg tijd om alle stof aandachtig door te nemen zonder in de stress te raken. Maak hiervoor een schema waarin je al je voorbereidingen zet. Door de planning op te schrijven, wordt het tastbaar en is het makkelijker om je aan de gemaakte plannen te houden. Denk bij het maken van je planning ook aan de verschillende manieren van leren. Begin altijd met het goed begrijpen van de stof, maak vervolgens samenvattingen of mindmaps. Moet je woordjes leren? Dan wordt het waarschijnlijk vooral stampen. Heb je een wiskundetoets? Dan is het ook heel belangrijk om veel oefenopgaven te maken. Tot slot geldt voor alle vakken: herhalen, herhalen en nog eens herhalen! Heb je een deel geleerd? Herhaal dan dat deel ook de volgende dag nog een keer, zodat je alle stof ‘actief’ houdt in je geheugen. Reserveer de laatste dag voor de toets altijd om alle stof nog eens te herhalen.

Aan de slag in de juiste leeromgeving

Wanneer je start met leren zorg je natuurlijk voor een rustige en opgeruimde leeromgeving. Je hebt vast wel eens gemerkt dat het niet handig is om te leren terwijl je vader muziek luistert of je zus televisie kijkt. Zorg er dus voor dat je op je eigen kamer of in een andere rustige ruimte gaat leren, zodat je je goed kunt concentreren. Daarnaast werkt het prettig om aan een opgeruimd en goed verlicht bureau te werken. Je zult zien dat je veel effectiever aan de slag gaat zonder afleiding om je heen! Tot slot zijn er nog een aantal elektronische apparaten die jou behoorlijk kunnen afleiden van je schoolwerk. Denk maar aan je computer, mobiel of je PS4. Houd deze spullen dan ook tijdens het leren uit de buurt! Je zult merken dat je je beter kunt focussen op je schoolwerk als je niet de hele tijd je mobieltje hoort trillen of bovenin je scherm je mails binnen ziet komen. Spreek met jezelf een tijd af wanneer je wel op al je apparaten mag kijken. Bijvoorbeeld: eerst anderhalf uur aan het werk en dan vijf minuten op je mobiel kijken. Dan heb je iets om naartoe te werken; dit werkt goed als beloning voor al je harde werken! Want…

Na inspanning, tijd voor ontspanning!

In de aanloop naar de toetsweek is er maar één ding waar je aan kunt denken: leren, leren, leren. Toch is het ook erg belangrijk om naast het leren tijd te maken voor ontspanning. Zorg ervoor dat je in je schema ook tijd inbouwt voor pauzes en leuke dingen. Ga bijvoorbeeld eerst anderhalf uur aan het werk en houdt daarna een kwartier pauze. Zorg er wel voor dat je ook echt maar een kwartier pauze houdt en niet langer, hoe verleidelijk het ook is!

Sommige leerlingen zijn geneigd om alles opzij te zetten om alleen maar te leren. Toch is het echt belangrijk om ook tijd vrij te maken voor je gewone buitenschoolse activiteiten, zoals sporten of pianoles. Het haalt je namelijk even uit je ‘leermodus’ en maakt je weer fris om erna vol goede moed verder te leren.

Zorg tot slot ook voor een goede nachtrust. Om overdag goed te kunnen leren, is het erg belangrijk om genoeg te slapen. Blijf dus niet uren na bedtijd boven je boeken hangen. Bovendien verwerk je in je slaap ook alles wat je leert, dus: sweet dreams!

Aan de hand van deze tips wordt de toetsweek hopelijk een stuk makkelijker! Mocht je nog steeds moeite hebben met de toetsweek of vind je het lastig om een planning te maken? Bij Maltha studiecoaching kunnen we jou individueel helpen met het plannen en aanpakken van je schooltaken. Neem dus gerust contact met ons op!


toetsweek
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht