Wat is faalangst en wat doe ik eraan?

Wat is faalangst en wat doe ik eraan?

Door: Maltha studiecoaching op 21 jan 2018

Iedereen is wel eens een keer bang om een fout te maken. Je bent bang dat je voor paal staat bij je eerste afspraakje of je bent zenuwachtig voor je spreekbeurt. Maar als de spanning wel erg vaak oploopt en het geen normale spanning meer is, kan er wel eens sprake zijn van faalangst.

Wat is faalangst? 

Wanneer je last hebt van faalangst ben je bang om een taak te laten mislukken en bang dat je niet voldoet aan de gestelde verwachtingen. De angst gaat verder dan normale spanning. Faalangst ontstaat alleen in situaties waarin je beoordeelt wordt of denkt te worden. Deze angst wordt veroorzaakt door het (onterechte) gevoel dat je het niet kunt.

Soorten faalangst

Er kunnen twee verschillende vormen van faalangst worden onderscheiden. Bij actieve faalangst ben je voortdurend bezig met je prestaties en heb je altijd het gevoel dat het niet goed is. Bij passieve faalangst stop je met presteren door de angst om een fout te maken. Faalangst kan overal optreden waar prestaties worden gevraagd. Het kan hierbij gaan om schoolprestaties, maar ook in het contact met anderen, bijvoorbeeld bij angst voor het aanspreken van vreemden op een feestje. De faalangst zorgt voor stress, waardoor het vaak niet goed lukt om te ontspannen.

Hoe uit het zich?

Op de basisschool heeft ongeveer 1 op de 10 kinderen last van faalangst. In de examenperiode van de middelbare school kan dat oplopen tot 1 op de 5 leerlingen. De angst om te falen heeft een negatieve invloed op je zelfvertrouwen. Mensen met faalangst hebben vaak een negatief zelfbeeld en zijn ervan overtuigd dat ze het niet kunnen. Ze eisen vaak te veel van zichzelf en het is eigenlijk nooit goed genoeg. De angst om te falen kan ook leiden tot lichamelijke klachten zoals: maag- en darmklachten, zweten, hoofdpijn, slapeloosheid en trillen.

Wat kun je er aan doen?

Bij faalangst spelen je gedachten een belangrijke rol. Als je faalangst hebt, heb je negatieve gedachten over jezelf en de taken die je moet doen. Vaak zijn het zeer negatieve gedachten die niet reëel zijn. Door deze gedachten reëler te maken of te vervangen door helpende gedachten kan het gevoel dat achter de faalangst zit vaak worden weggehaald. Het is belangrijk om een reëler beeld te krijgen van je prestaties en meer zelfvertrouwen. Daarnaast kun je ook ontspanningsoefeningen doen. Het is belangrijk om je te proberen te ontspannen zodra je last krijgt van faalangst. Dit kan door even te stoppen met waar je mee bezig bent, de armen langs het lijf te laten hangen en even diep adem te halen. Wanneer je last hebt van faalangst bij toetsen kan het helpen om op een andere manier je proefwerk in te gaan. Lees bijvoorbeeld eerst alle vragen rustig door, zodat je kunt zien dat je bepaalde vragen wel weet, en je geen angst meer hebt dat je het antwoord op de eerst vraag niet weet.

Herken jij signalen van faalangst bij jezelf of bij uw zoon of dochter? Het is mogelijk om een training te volgen om de faalangst te verminderen. Maltha studiecoaching biedt hiervoor faalangst reductie trainingen.

Misschien zijn onze volgende blog stukken ook interessant om te lezen:

 

 


faalangst
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht