Door: Maltha studiecoaching op 21 aug 2017
Je kan je vast nog veel herinneren van de brugklas. Deze periode is vaak een spannende overgang van de basisschool naar de middelbare school. In groep acht voelen kinderen zich vaak groot omdat zij de oudste van de school zijn. Op de middelbare komen ze in een andere wereld waar ze de jongste zijn! Wat is belangrijk om te weten als jouw kind naar de brugklas gaat?
Verandering
Ten eerste heet de brugklas niet voor niets de brugklas. Het is een periode om te wennen aan de nieuwe realiteit. Er zijn nieuwe vakken, nieuwe klasgenoten, de lessen worden door verschillende leraren gegeven in verschillende lokalen en de school is groter. Dit kan hartstikke spannend zijn omdat kinderen niet altijd weten wat ze kunnen verwachten. Gelukkig zijn de docenten er altijd om te helpen, vooral de mentor speelt een belangrijke rol in het aanbrengen van structuur en duidelijkheid in de brugklas. Het is dan ook essentieel dat jouw kind weet dat hij alles kan vragen aan de mentor.
Rooster
Ten tweede is het als ouder handig om het rooster van jouw kind te kennen. Misschien kunnen jullie zelfs samen het rooster doornemen en bespreken zodat uw kind begrijpt wat er bedoeld wordt. Per school verschilt de duur van een lesuur en de tijden van pauzes. Vaak krijgen leerlingen planningen van elk vak voor de komende schoolperiode. Het is handig om deadlines en toetsen te markeren zodat deze goed opvallen en er niet overheen gekeken kan worden. Voor talen moeten er vaak boeken gelezen worden. Bovendien is het belangrijk om toetsweken in de gaten te houden! Hierbij is het belangrijk goed van tevoren te bekijken wat precies geleerd moet worden en hiervoor een gedegen planning te maken. Op deze manier ervaart uw kind de minste stress en onrust voor en tijdens de toetsweken.
Beoordeling en toetsing
Tot slot wordt uw kind op verschillende manieren beoordeeld op de middelbare school. Zo zijn er repetities, schriftelijke overhoringen en mondelinge overhoringen. De best aansluitende voorbereiding verschilt per type toetsing. De kern van een goede voorbereiding is herhaling en actief leren. Er zijn verschillende manieren om het geheugen te helpen nieuwe stof op te slaan. Zo kan je voor zaakvakken, zoals geschiedenis en aardrijkskunde, bijvoorbeeld een mindmap maken of een schematische samenvatting. Exacte vakken moeten veel geoefend worden. Er zijn uiteraard nog vele andere manieren om te leren, het verschilt per kind wat het beste werkt.
Kortom, de brugklas is een spannende periode met veel veranderingen. Als ouder kan u uw kind ondersteunen door alvast te bespreken wat de verschillen zullen zijn. Wat is uw ervaring met de overgang van de basisschool naar de middelbare school? Als u meer informatie zou willen of vragen heeft, kunt u altijd telefonisch contact met ons opnemen.
Lees ook eens de volgende artikelen:
brugklasmalthastudiecoachingbrugklasbegeleiding