Door: Maltha studiecoaching op 4 jul 2017
De open dagen zijn weer geweest op de middelbare scholen. Moeilijk voor te stellen dat je kind daar over een paar maanden loopt. Dát wordt hún wereld, een wereld waar je als ouder weet van hebt, denkt kijk op te hebben maar ook een wereld waar je kind een eigen leven gaat opbouwen. Los van jou, los van de vertrouwde leerkrachten van de basisschool.
Niet alleen voor de kinderen een overgang maar ook voor de ouders is het een flinke stap. Waar heb je wel invloed op en waar heb je geen invloed op? Welke vrijheid geef je en welke beperkingen leg je op? Speciaal voor de brugklasouders hebben we, gebaseerd op 35 jaar ervaring in studiebegeleiding en meer specifiek onze brugklas begeleiding, dé vijf tips om als ouder de brugklas goed te doorstaan.
Dé vijf tips voor brugklas ouders
Tip 1: Geef je kind het recht om fouten te maken
Het is de schoolcarrière van je kind, het is niet jouw schoolcarrière. De verantwoordelijkheid ligt bij het kind. Ieder mens, ieder kind heeft recht op zijn eigen fouten. Het is verleidelijk je kind met jezelf te vergelijken, maar kinderen vinden dit vaak niet leuk. “Leuk samen het huiswerk doen” hoorde ik vaak tijdens intake gesprekken, het is dan teleurstellend voor sommige ouders dat hun kinderen deze goedbedoelde hulp niet accepteren. Maar we voeden juist op tot zelfstandigheid, het is natuurlijk dat ze zaken zelf willen regelen.
Tip 2: Anticipeer
Wat kan je wel doen als ouders, zonder dat dit contraproductief werkt? Was je kind altijd al zwak in rekenen… wacht niet de toetsresultaten af maar plan gelijk wat extra hulp in en monitor tussentijds hoe het huiswerk gaat. Je hoeft er niet naast te zitten om te weten hoe het verloopt, een blik in het schrift , een blik op je kind tijdens het maken van het schoolwerk zegt je als ouder genoeg. Bedenk daarbij dat de toets een graad zwaarder is dan het niveau van het huiswerk. Onze ervaring leert dat kinderen die vanaf de eerste dag in de brugklas ondersteuning krijgen bij het huiswerk, een stabieler jaar hebben dan kinderen waarvan de begeleiding na een paar weken in de brugklas start.
Tip 3: Faciliteer waar mogelijk
Ouders die je helpen, daar zitten aanstaande pubers niet op te wachten. Bespreek met je zoon of dochter dat iedereen wel eens hulp van een ander nodig heeft, ook een volwassenen. Als je zelf merkt of je kind geeft aan dat sommige vakken lastig zijn, wacht dan niet tot de toets is maar regel via school of derden wat hulp. Het is natuurlijk fijn als je kind jouw hulp wel accepteert, belangrijker is dat we onze kinderen leren omgaan met tegenslag en welke actie ze daar zelf in kunnen nemen. Je kind speelt daarin een actieve rol.
Tip 4: Beloon de inspanning
Als ouders blijf je op de hoogte door de digitale schoolagenda. Je ziet wat het huiswerk is, wanneer de toetsen zijn en welke resultaten behaald zijn. Laat je kind de cijfers vertellen, hecht waarde aan de inspanning die geleverd is en niet altijd aan het resultaat. We ontkennen natuurlijk niet dat de resultaten ertoe doen, maar in de brugklas verandert er zoveel. Kinderen moeten ook wennen aan de nieuwe manier van toetsen. Ze hebben invloed op de inspanning, niet altijd op het resultaat.
Tip 5: Zo vroeg mogelijk studievaardigheden ontwikkelen
Het aanleren van studievaardigheden is fundamenteel en eerlijk gezegd, hoe eerder uw kind deze vaardigheden ontwikkelt, hoe natuurlijker het voor hem of haar voelt. Als je op de basisschool al leert dat je leerwerk verdeelt over meerdere dagen, dat je veel moet herhalen om te zorgen dat kennis beklijft, dan wordt dit studiegedrag meegenomen naar de middelbare school.
Middelbare scholen besteden hier aandacht aan tijdens de mentorlessen of studielessen. Ook zijn er verschillende online cursussen beschikbaar. Met de juiste studievaardigheden krijg je een goed ritme, een natuurlijk ritme en een prettige balans tussen inspanning en ontspanning. Kiest u voor brugklasbegeleiding of een online training, wij kunnen verder helpen. Diverse scholen werken al met onze online training voor de ontwikkeling van studievaardigheden.
brugklas