Hoe kun je dyslexie herkennen?

Hoe kun je dyslexie herkennen?

Door: Maltha studiecoaching op 9 jan 2017

Het vroegtijdig herkennen van dyslexie is belangrijk. Er kan dan namelijk passende hulp worden geboden op school. Er moet echter eerst een onderzoek worden afgenomen om een dyslexieverklaring te kunnen krijgen. Op deze manier kan er op school rekening worden gehouden. Zo krijgen leerlingen met dyslexie vaak extra tijd bij toetsen of worden soms gemaakte spelfouten minder meegerekend. Bij dyslexie kan er sprake zijn van spellingsproblemen of problemen met lezen. Ook komt het vaak samen voor. Hoe kun je dyslexie herkennen?

Het steunpunt dyslexie zegt het volgende over dyslexie: “Bij dyslexie gaat lezen, spellen en ook het schrijven, gezien de leeftijd en het onderwijsniveau, moeizaam, terwijl iemand wel een gemiddelde intelligentie heeft”. Hierbij is het belangrijk dat er geen andere aanwijsbare oorzaken zijn. Er  zijn verschillende kenmerken te onderscheiden die mogelijk op dyslexie kunnen duiden. Deze zijn te onderscheiden in algemene kenmerken, lezen en spellen en het geheugen. Uiteraard verschilt dit per persoon. 

Algemene kenmerken

Leerlingen van de basisschool, of het voortgezet onderwijs kunnen moeite hebben met het onthouden van de spellingsregels. Na veel herhaling lijken deze niet te beklijven. Het onthouden van alle tafels kan tevens lastig zijn. Ook kan het veel moeite kosten om alle verschillen tussen klanken goed te kunnen waarnemen. Er kan echter ook sprake zijn van een verminderde aandacht bij verschillende taken.

Lezen en/ of spellen

Het lezen en/of spellen kost veel moeite bij leerlingen met dyslexie. Vaak worden letters door elkaar gehaald, of er worden hele andere woorden gelezen. Het lezen kost veel moeite en hierdoor is het soms lastig om de inhoud van de tekst goed te kunnen begrijpen. Tot slot kan er gekeken worden naar de spelling. Dit wordt vaak op een fonetische manier gedaan.

Geheugen

Vaak kost het leerlingen met dyslexie moeite om alle leerstof te kunnen onthouden. Het langetermijngeheugen is echter vaak wel goed. Daarom is het ook van groot belang om heel veel herhaling in te bouwen, zodat alle leerstof goed kan beklijven en in het langetermijngeheugen terecht komt.

 

 


dyslexiedyslexieherkennen
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht