
Door: Maltha studiecoaching op 21 dec 2016
Middelbare scholieren krijgen er dagelijks mee te maken: huiswerk. Vaak wordt er niet al te positief tegen huiswerk aan gekeken. Zeker als je het telkens maar blijft uitstellen, totdat het een enorme stapel wordt… Een goede manier om dit te voorkomen, is het maken van een planning. Maar waarom eigenlijk en hoe maak je een goede planning?
Waarom een planning maken voor je huiswerk?
Door het maken van een goede planning krijg je niet alleen je huiswerk gemakkelijker voor elkaar (omdat je precies hebt opgeschreven wat je voor een bepaald vak gaat doen en wanneer je dat gaat doen); ook heb je het sneller in de gaten als iets niet in een bepaalde tijd gaat lukken. Wanneer je stof niet af hebt, zou je dit kunnen ‘opvangen’ door op andere dagen wat meer tijd hiervoor in te plannen. Een ander voordeel van een goede planning is dat je minder risico loopt om last-minute nog heel veel te moeten leren. Bij een goede planning zorg je er namelijk voor dat je ruim van tevoren begint met het leren van een toets. Als je een goede planning maakt, houd je vaak ook meer tijd over voor andere (leuke) dingen.
Maar hoe zorg je ervoor dat je zo min mogelijk fouten maakt bij het maken van een planning? Hierbij een stappenplan en enkele tips:
1. Zoek in je agenda of via het internet op wat je huiswerk voor de komende week is;
2. Schrijf per dag je huiswerk op;
3. Maak een dagplanning:
a. Begin met het leerwerk voor de dag erna (voor het leren heb je immers meer concentratie nodig), doe vervolgens het ‘maak-werk’, richt je tot slot op de toetsen voor de dagen erna;
b. Begin met de moeilijke vakken (ook in verband met de concentratie);
c. Wissel bètavakken en talen af;
d. Indien je dit fijn vindt, kun je ook noteren hoeveel tijd je per vak te besteden hebt. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld veel huiswerk moet maken en je de tijd dus goed moet bewaken.
4. Maak een langetermijnplanning voor toetsen:
a. Begin altijd vijf dagen van tevoren met het leren voor een toets (SO, repetitie). De vijfde dag is standaard de dag waarop je alles herhaalt en gaat oefenen. Dat wil zeggen dat je geen nieuwe stof gaat leren op de dag voorafgaand aan de toets!
b. Verdeel alles goed over de vier dagen. Als paragraaf 1 erg gemakkelijk is, dan heb je daar minder tijd voor nodig dan voor de moeilijke paragrafen. Heb je het op de ene dag al heel druk, dan kun je misschien voor die dag wat minder inplannen;
c. Begin elke dag met het herhalen van wat je de dag ervoor geleerd hebt. Zo leer je het extra goed en blijft het beter hangen.
Tot slot: oefenen! Door elke dag aan de slag te gaan met de dag- en langetermijnplanning, word je er steeds beter in en leer je bijvoorbeeld je valkuilen beter kennen. Wie weet onderschat je telkens het huiswerk van wiskunde of vergeet je altijd om een pauze in te lassen. Kortom: oefenen, oefenen en oefenen!
Heb je nog vragen over het inplannen van huiswerk, of wil je graag hulp hierbij? Neem dan gerust contact met ons op.
huiswerkinplannen