Door: Maltha studiecoaching op 26 okt 2016
U wilt uw kind thuis helpen met school. Dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Er komt veel kijken bij het begeleiden van uw kind. U zult zelf onder andere moeten leren wat een goede planning is, wat uw kind aankan en wat de studievaardigheden zijn waarmee uw zoon of dochter aan de slag kan. En dan nog het overhoren, hoe weet u nou of uw kind de stof goed beheerst? In dit artikel geven wij u een 5 tips voor een goede overhoring.
1. Wacht met overhoren
Om er zeker van te zijn dat de kennis echt goed onthouden wordt, kunt u beter even wachten met het overhoren. Direct nadat iets geleerd is, kennen de meesten de stof nog wel maar dit wil niet zeggen dat ze het een paar uur later nog steeds weten. Wacht minimaal een half uur tot een uur voordat u start met de overhoring.
2. Overhoor zowel schriftelijk als mondeling
Het is erg belangrijk dat woordjes bijvoorbeeld schriftelijk worden overhoord. Laat uw kind dus altijd schrijven om te kijken of hij/zij ook de spelling beheerst. Uitspraak blijft ook belangrijk dus vraag hem/haar ook om het uit te spreken. Grammatica kan het beste overhoord worden door middel van een oefening. Pak er een oude oefening bij en laat hem/haar dit nog een keer maken. U ziet meteen of de stof toegepast kan worden.
3. Overhoorvragen / mindmap
Laat een leerling zelf overhoorvragen bedenken. Op die manier maakt het eigenlijk zijn eigen overhoring al. Het is vaak een goede manier om te leren voor de zaakvakken als geschiedenis of aardrijkskunde. U kunt uw kind ook vragen een mindmap te maken van de stof of een tijdlijn op te laten schrijven. Op het moment dat een kind iets zelf goed kan uitleggen, dan kent hij/zij de stof meestal goed. Doe jezelf dus wat dommer voor dan je eigenlijk bent en laat uw kind maar uitleggen!
4. Blijf positief
Pubers zijn erg gevoelig voor negatieve kritiek. Probeer dus zo positief mogelijk te blijven, ook al gaat iets nog niet helemaal goed. Laat uw kind zelf concluderen dat het nog niet voldoende is en wat daar aan gedaan kan worden. Het is aan te raden vooraf een doel te stellen, bijvoorbeeld over hoe veel van de 20 woorden er goed moeten zijn. Dan is er later geen discussie over of hij of zij het wel of niet goed kent.
5. Geef tips mee over hoe te leren
Mocht iets nog niet voldoende zijn tijdens de overhoring, stuur uw kind dan niet meteen weer weg maar probeer te ontdekken waarom het nog niet voldoende was en geef tips mee voor de volgende keer. Soms hebben kinderen hulp nodig bij de manier waarop ze studeren. Ze doen wel hun best maar weten niet goed hoe ze het moeten aanpakken. Om deze reden is het erg belangrijk om positief te blijven en adviezen mee te geven. Zo voorkomt u dat uw kind helemaal vastloopt.
We hopen dat u wat aan deze tips zult hebben. Heeft u zelf nog goede ideeën? Laat dan vooral een bericht achter!
overhoren