
Door: Maltha studiecoaching op 28 sep 2016
Begrijpend lezen is een belangrijk onderdeel van zowel het basis als het middelbaar onderwijs. Het begrijpen van een tekst is iets waar, wanneer je dit op de basisschool goed leert, je de rest van je leven veel profijt van hebt. Vandaar dat begrijpend lezen een belangrijk onderdeel is van de CITO toets. Maar hoe leer je een tekst goed begrijpen? Hoe haal je de kern uit de tekst zodat je de vragen goed kunt beantwoorden? Dit is iets waar veel kinderen moeite mee hebben.
Verschillende leesstrategieën
Een kind kan verschillende leesstrategieën gebruiken wanneer deze een tekst moet lezen. Leesstrategieën worden gezien als een hulpmiddel voor, tijdens en na het lezen van een tekst. Een leesstrategie, die je voor het lezen van een tekst kan gebruiken is onder andere het gebruiken van je voorkennis. Ik lees de titel en kijk naar het plaatje, wat weet ik al over dit onderwerp. Een andere leesstrategie is het voorspellen waar de tekst over gaat en hier eventueel al vragen bij bedenken. Daarnaast kunnen kinderen de tekst beter begrijpen wanneer zij van te voren de vraag stellen hoe zij deze tekst gaan lezen (op wat voor een informatie moet ik eventueel extra letten). Tijdens het lezen van de tekst is het belangrijk dat een kind zich blijft afvragen of hij of zij de tekst nog steeds begrijpt en zo niet, hoe hij of zij er voor kan zorgen dat het begrip wel weer komt (bijvoorbeeld woorden navragen bij de leerkracht). Na het lezen is het belangrijk dat een kind voor zichzelf de tekst nog een keer kort samenvat. Wat heb ik daarnet gelezen? Daarna kan je beginnen met het beantwoorden van de vragen. Kijk bij het maken van de vragen ook goed terug in de tekst. Het antwoord moet namelijk terug te vinden zijn in de tekst. Dit is een stap die veel leerlingen vergeten.
Herstelstrategieën
Wanneer een kind tijdens het lezen er achter komt dat hij of zij niet begrijpt wat hij of zij aan het lezen is kunnen er verschillende ‘herstelstrategieën’ gebruikt worden. Voorbeelden van herstelstrategieën zijn:
- De tekst langzamer lezen: Veel kinderen lezen de tekst erg snel, hierdoor slaan ze stukken tekst over of maken zij voorkombare fouten. Door de tekst rustiger te lezen, lees je de tekst vaak aandachtiger zodat je een beter begrip van de tekst hebt.
- Hardop lezen: Door de tekst hardop te lezen zijn je hersenen met twee verschillende hersengebieden bezig met de tekst. Hoe meer hersengebieden met een onderdeel bezig zijn hoe aandachtiger je bezig bent met een stuk tekst.
- Opnieuw lezen: Wanneer je een bepaald stuk tekst niet hebt begrepen is het verstandig om dit stuk opnieuw te lezen. Hierbij kan je uiteraard bovenstaande herstelstrategieën ook gebruiken.
- Hulp vragen: Wanneer je erg veel moeit hebt met het lezen van een tekst is het natuurlijk erg verstandig om hulp te vragen. Lukt dit niet op school of heb is er structureel meer hulp nodig kan het verstandig zijn om deze hulp buiten school te zoeken.
Heb jij nog een tip om een tekst beter te lezen en te begrijpen, laat hieronder een reactie achter.
Lees ook eens de volgende artikelen:
Leesstrategieënbegrijpendlezenmalthastudiecoaching