Door: Maltha studiecoaching op 21 sep 2016
Herken je dat? Dat je op een dinsdag erachter komt dat je op donderdag een toets hebt? En dan blijkt dit ook nog eens een toets met heel veel leerstof te zijn.. Jammer genoeg komt dit in de praktijk regelmatig voor bij scholieren, terwijl dit helemaal niet nodig is! Hoe dan, zal je misschien denken? Het antwoord: plannen!
Wat is een goede planning?
Het maken van het huiswerk en het leren voor toetsen begint eigenlijk met een planning. Op een goede planning is duidelijk te zien wat je op een dag gaat doen en hóe je dit gaat doen. Het is hierbij belangrijk dat je eerst gaat kijken naar de stof die je moet leren. Hoeveel pagina’s bevat het ongeveer? Hoe kan ik dit het beste opdelen over de dagen? Hoe ga ik dit leren; eerst de woordjes en dan de grammatica? Of ga ik een samenvatting maken en daarnaast overhoorvragen maken voor mezelf? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf kunt stellen. Daarnaast is natuurlijk de tijdsindicatie van belang. Hoe ver van tevoren wil ik gaan leren? Op welke dagen heb ik sporttrainingen en heb ik dus minder tijd om te leren? Wat is haalbaar om op één dag te leren? Door het beantwoorden van al deze vragen ben je al goed op weg naar het maken van een planning!
Waarom is een planning belangrijk?
Zoals in de inleiding al is beschreven: een planning voorkomt dat je op het allerlaatste moment nog aan je huiswerk moet beginnen of moet starten met de voorbereiding voor je toets. Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke voordelen op te noemen:
- Een planning biedt houvast en structuur in het maak- of leerwerk. Op deze manier is het werk overzichtelijker;
- Door het werk op te delen in kleine stukjes zal je in principe minder lang bezig zijn op een dag en zal dit voor je gevoel veel beter te doen zijn dan alles in één keer te moeten doen;
- Een planning biedt ruimte voor leuke(re) activiteiten, zoals sporttrainingen en afspreken met vrienden;
- Een planning kan rust en ruimte geven in je hoofd doordat alles op papier staat en je dus je gedachten niet hoeft te belasten hiermee;
- Door eerder aan je voorbereiding voor toetsen te beginnen, zal je wellicht betere cijfers gaan halen!
Hoe kun je deze vaardigheid verder ontwikkelen?
Het maken van een goede planning kan best wel lastig zijn. Door consequent een planning te maken wanneer je een toets of veel huiswerk hebt, zal je dit jezelf aanleren en wordt het langzaamaan een gewoonte. Daarnaast is het belangrijk om kritisch te blijven kijken naar je eigen planningen. Zijn de planningen nog steeds haalbaar? Houd ik genoeg rekening met andere activiteiten? Bij twijfel over planningen kan het geen kwaad om tips te vragen aan bijvoorbeeld je docent, klasgenoten of je ouders. Wellicht zien zij andere dingen waar jij zelf overheen hebt gekeken. Ook is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat een planning geen vaststaand papier is, maar dat deze ook flexibel gebruikt dient te worden. Het kan zijn dat er iets tussen komt en je planning iets anders loopt dan je had ingepland. Schrik hier dan niet van, maar pas je planning aan en ga er op dezelfde manier weer mee verder.
Mocht je na het lezen van deze informatie toch nog veel moeite hebben met het maken van een planning of heb je nog erg veel twijfels over je eigen planning, schakel dan professionele hulp in die je hierbij kan helpen! Kijk hiervoor gerust eens rond op onze site: www.malthastudiecoaching.nl. Of kijk eens in onze webshop waar wij online planvaardigheidstrainingen aanbieden.
Lees ook eens de volgende artikelen:
Maak jij zelf wel eens een planning? Laat hieronder een reactie achter.
PlanningsvaardighedenMalthastudiecoachinghuiswerkplannen