Hoe kan je goed van start gaan in de brugklas?

Hoe kan je goed van start gaan in de brugklas?

Door: Maltha studiecoaching op 6 sep 2016

Wat een spannende tijd, uw kind is naar de brugklas en er komen veel nieuwe dingen af op hem/haar. Zeker ook een spannende tijd voor u als ouder. Lees hier verder onze tips voor uw kind om goed van start te kunnen gaan in de brugklas.

Voor veel leerlingen uit groep acht is het een enorme overstap naar de brugklas. Om te beginnen bij al die nieuwe klasgenoten, vele verschillende docenten in een grotere school. Maar denk ook aan alle nieuwe vakken en huiswerk dat gemaakt moet worden. Hierbij worden er allerlei vaardigheden van kinderen verwacht waar zij op de basisschool nog niet over hoefde te beschikken. Hoe kan je goed van start gaan in de brugklas? 

Een goed begin is het halve werk.. allereerst is het belangrijk om alle spullen goed op orde te hebben. Denk hierbij aan een agenda. Het is van belang om vanaf het begin van het schooljaar alles goed te noteren. Eerst zal het rooster moeten worden opgeschreven. Vervolgens moet al het opgegeven huis- en leerwerk en toetsen goed genoteerd worden. Een voordeel van een agenda is dat de planning per week overzichtelijk is. Dit brengt structuur en duidelijkheid met zich mee. Om alle geleerde stof in het lange termijn geheugen op te slaan is een goede planning en veel herhaling nodig.

Planning en studiegewoonten

Allereerst is het belangrijk om een realistische planning te maken en hierbij rekening te houden met eigen studiegewoonten. Zo wordt er de mogelijkheid geboden om bij te sturen waar nodig en worden de prioriteiten van één moment zichtbaar. Dit creëert zowel duidelijkheid als rust. Alle taken worden eerst opgedeeld in deeltaken. Hierbij wordt er gekeken naar de tijd die beschikbaar is om te studeren, in combinatie met de hoeveelheid stof. Begin met het moeilijkste vak, omdat de concentratie vaak het hoogst is. Om al het huis- en leerwerk goed te kunnen uitvoeren moet er gezorgd worden voor een prikkelarme omgeving. Een vaste werkplek en rust in de werkruimte is van belang. Zorg daarnaast voor zo min mogelijk afleidingen. Ook moet er netjes en overzichtelijk gewerkt worden, zorg bijvoorbeeld voor een aparte map voor alle samenvattingen.

Brugklasbegeleiding

Merkt u nu dat uw kind moeilijk mee kan komen in de klas, wacht dan niet te lang met het ondernemen van actie. Maltha studiecoaching helpt uw kind graag met brugklasbegeleiding.

Lukt het uw kind om zelf te plannen?

 

 

 


brugklasbrugklasbegeleiding
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht