
Door: Maltha studiecoaching op 31 aug 2016
Op de middelbare school kunnen we de schoolvakken grofweg verdelen in drie soorten vakken. Zo bestaan er taalvakken, toepasvakken en zaakvakken. Elk soort vak vraagt om een eigen aanpak. Kort gezegd moet er bij de taalvakken voornamelijk geleerd worden.
Bij toepasvakken (zoals wiskunde) moet de stof vooral geoefend worden door veel opgaven te maken. Een zaakvak is eigenlijk een combinatie van deze twee vakken. Bij zaakvakken moet gedacht worden aan geschiedenis, aardrijkskunde, biologie en economie. Bij het leren van deze zaakvakken kan de aanpak onderverdeeld worden in vier stappen.
Begrijpen van de stof
Een eigenschap van een zaakvak is dat vaak grote stukken tekst doorgenomen moeten worden. Voordat er geleerd kan worden, is het de bedoeling om de tekst eerst intensief te lezen. Dit houdt in dat de stof woord voor woord gelezen moet worden. Moeilijke stukken moeten opnieuw gelezen worden en wanneer de leerling iets niet begrijpt, zal extra uitleg nodig zijn. Een eerste stap om de stof te leren is namelijk het begrijpen van de stof. Daarna pas kan worden overgegaan op het beheersen en toepassen van de stof.
Samenvatten van de stof
Wanneer de leerling de gehele tekst snapt en geen verdere vragen meer heeft over de inhoud, kan gestart worden met de volgende stap: het maken van een samenvatting. Het maken van een samenvatting heeft eigenlijk twee voordelen. Door het maken van een samenvatting leert de leerling de stof al actief. Doordat de leerling moet bedenken wat het belangrijkste is in de tekst, wordt onbewust al geleerd. Daarnaast kan het de leerling bij het daadwerkelijk leren van de tekst veel tijd schelen. De leerling hoeft niet weer de lange stukken tekst door te nemen en te leren, maar kan vanuit de overzichtelijke samenvatting aan de slag.
Leren van de stof
Bij stap drie wordt de stof uiteindelijk geleerd. Met behulp van de gemaakte samenvatting zal dit door de leerling veel sneller gedaan worden.
Oefenen van de stof
De laatste stap om een zaakvak te leren is het oefenen van de stof door middel van het maken van extra opdrachten. Om te testen of de leerling de stof daadwerkelijk beheerst, kunnen oefenopgaven gemaakt worden. Bij het nakijken kan gekeken worden waar de voornaamste fouten zijn gemaakt en waar de leerling dus nog extra aandacht aan moet besteden. Extra opgaven kunnen vaak in het boek gevonden worden, in de vorm van een D-toets. Wanneer dit niet het geval is, kunnen moeilijke opdrachten uit het werkboek nogmaals gemaakt worden of op internet extra opgaven gevonden kunnen worden.
Met behulp van dit stappenplan zijn alle onderdelen van een zaakvak behandeld en daarmee zou de leerling goed voorbereid aan de toets moeten verschijnen!
Mocht uw zoon/dochter alsnog structureel moeite hebben met de aanpak van de verschillende soorten vakken en wel wat extra hulp en coaching kunnen gebruiken, kan dat uiteraard altijd door bijvoorbeeld 1 op 1 bijles bij ons. Heetf uw kind meer nodig dan alleen bijles, neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden, wij helpen graag!
zaakvakkenbijles