Omgaan met faalangst

Omgaan met faalangst

Door: Maltha studiecoaching op 3 mei 2016

Misschien ben je al ver van tevoren begonnen met leren. Of je hebt het juist tot het allerlaatste moment uitgesteld. Met het zweet in je handen wacht je tot de docent de toets uitdeelt.

Wanneer het blad eenmaal voor je ligt word je overspoeld door de hoeveelheid aan vragen. En je lijkt ook niks te herkennen van wat er gevraagd wordt, of gaat dingen door elkaar halen. Help!

Wat is faalangst?

Faalangst betekent dat je bang bent om te falen of te mislukken. Het is een angst die optreedt als je iets moet doen waarbij je een prestatie moet leveren welke kan mislukken, bijvoorbeeld het maken van een toets. Leerlingen met faalangst hebben vaak last van negatieve, niet-helpende gedachten. Een voorbeeld kan zijn: ‘Ik ben minder dan mijn klasgenoten,’ of: ‘Ik kan het nooit goed doen.’

G-schema

Om meer grip te krijgen op deze vervelende gedachten kan het zogenoemde G-schema worden gebruikt. Faalangst heeft namelijk alles te maken met je manier van denken. Een bepaalde situatie leidt tot de gedachte dat ‘het toch niet zal lukken.’
Het G-schema is gebaseerd op de vier G’s: de gebeurtenis (het falen op een toets) welke leidt tot een bepaalde gedachte (‘Ik kan het niet!’) en het gevoel daarbij (angst), en vervolgens hoe dit tot uiting komt in je gedrag (ontwijken, te snel willen werken, niets meer doen).

Het is dus belangrijk dat je je gedachten leert te beïnvloeden door deze om te zetten in helpende gedachten. Denk hierbij aan:  ‘Ik leer goed, dus ik maak een goede kans op een voldoende,’ ‘Ik kan het hebben om een keer een onvoldoende te halen’ of ‘Sommige toetsen maak ik wél zonder stress.’

Stel een doel

Bedenk een realistisch doel waar je naartoe wilt werken. Het is begrijpelijk dat als je bijvoorbeeld een onvoldoende staat voor een vak, je graag een 8 of hoger wilt halen om je cijfer omhoog te krijgen. Je kunt je daarbij afvragen of dit een realistisch doel is. Probeer het jezelf minder moeilijk te maken en in kleinere stappen te denken: als ik een aantal keren achter elkaar een 6,5 haal, wordt mijn gemiddelde cijfer uiteindelijk weer een voldoende.

Maltha studiecoaching biedt faalangst reductie training aan waarin je handvatten krijgt om te leren hoe je om kunt gaan met faalangst. Tevens bieden wij ook faalangst reductie training aan op onze insCool vestigingen!


faalangstfaalangstreductietraining
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht