Hoogbegaafdheid en dyslexie

Hoogbegaafdheid en dyslexie

Door: Maltha studiecoaching op 15 jan 2016

Hoogbegaafdheid en dyslexie zijn twee leerproblemen waarvan men steeds vaker hoort. De ene geeft een hoge intelligentie aan, de ander een probleem met lezen en spelling. Maar hoe is een kind met beide leerproblemen te herkennen? En wat zijn de gevolgen van de combinatie van deze leerproblemen?

Hoogbegaafdheid

Hoogbegaafdheid wordt in de vakliteratuur gedefinieerd op verschillende manieren. Over het algemeen kan gezegd worden dat hoogbegaafde kinderen beschikken over een hoge intelligentie op verschillende gebieden, wat zorgt voor hogere (school) prestaties. Daarnaast zijn deze kinderen vaak creatiever, dit zorgt er onder andere voor dat zij beschikken over een groter probleemoplossend vermogen.

Dyslexie

Dyslexie wordt in de vakliteratuur vaak omschreven als een stoornis die gekenmerkt wordt met een hardnekkig probleem in het aanleren en toepassen van spelling en lezen. Ondanks veel extra hulp blijven deze problemen aanwezig. 

Combinatie hoogbegaafdheid en dyslexie

Zoals eerder al benoemt zijn hoogbegaafde kinderen tot hogere prestaties in staat. Dit is voor hoogbegaafde kinderen met dyslexie niet anders. Maar deze kinderen hebben ook te maken met lees- en spellingsmoeilijkheden wat het leren lastiger kan maken.

De leerproblemen van hoogbegaafde,  dyslectische kinderen worden vaak te laat of niet herkend. De dyslexie maskeert namelijk de hoogbegaafde kenmerken en andersom maskeert de hoogbegaafdheid de kenmerken van de dyslexie. De ‘hoogbegaafde dyslecten’ worden in de klas vaak gezien als matige of gemiddelde  lezers en spellers.

Daarnaast voldoen ‘hoogbegaafde dyslecten’ vaak niet aan de criteria voor een dyslexie verklaring. Zo hebben ‘hoogbegaafde dyslecten’ vaak een goed korte-termijn geheugen. Tevens zijn deze kinderen ook sterker op het verbaal en visueel-ruimtelijke werkgeheugen. Dit heeft als gevolg dat deze kinderen beter zijn in grammatica en een grotere woordenschat hebben.

Ondanks dat een ‘hoogbegaafde dyslect’ in de klas onder de matige of gemiddelde leerlingen  valt, moet er wel opgepast worden dat deze kinderen niet gedemotiveerd raakt. Doordat ‘hoogbegaafde dyslecten’ zelf wel doorhebben dat er een discrepantie is tussen wat ze kunnen en wat zij presteren, kunnen zij gefrustreerd raken. Het continu niet kunnen voldoen aan je verwachtingen werkt immers erg demotiverend.

Deze teleurstellingen kunnen in de klas op verschillende manieren zichtbaar worden in de vorm van  vervelend, agressief of terug getrokken gedrag. Daarnaast hebben hoogbegaafde dyslectische kinderen vaak een lage zelfwaardering. Een goede alerte signalering in de klas en thuis is dus van belang om de frustratie en demotivatie tegen te gaan.

Wij van Maltha studiecoaching staan ook altijd voor u en uw kind klaar. Mocht u meer informatie willen over wat wij kunnen betekenen voor uw kind, kunt u bellen naar 030-229 35 79.


HoogbegaafdheidDyslexie
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht