Wat is dyscalculie?

Wat is dyscalculie?

Door: Maltha studiecoaching op 11 dec 2015

Steeds vaker worden kinderen met dyscalculie gediagnosticeerd. Bij sommige kinderen komt het al tot uiting wanneer ze in groep 3 en 4 voor het eerst kennismaken met rekensommen.

Bij andere kinderen wordt het pas ontdekt als ze op de middelbare school zitten, wanneer er meer getalinzicht wordt gevraagd. Maar wat is dyscalculie nou precies?

Definitie dyscalculie

Dyscalculie is een stoornis die gekenmerkt wordt door hardnekkige problemen met het leren en vlot en/of accuraat oproepen en/of toepassen van reken- en wiskundekennis (feiten en afspraken). Er zijn een aantal belangrijke kenmerken die bij leerlingen met dyscalculie voorkomen:

1. Automatiseringstekorten: problemen met het onthouden van basiscombinaties en met het snel en/of accuraat oproepen van rekenfeiten uit het geheugen. Zo vinden de leerlingen het bijvoorbeeld lastig om de tafels te onthouden en vaakvoorkomende optelsommen op te lossen.
2. Moeite met het uitvoeren van procedures: leerlingen vinden het lastig om bepaalde sommen op te lossen die meerdere stappen vereisen. Op papier het stappenplan uitschrijven kan soms uitkomst bieden.
3. Problemen op visueel-ruimtelijk gebied: leerlingen hebben moeite met inzicht en notie van ruimte. Vaakvoorkomende problemen zijn het door elkaar halen van cijfers in grote getallen, het niet adequaat kunnen plaatsen van getallen op een getallenlijn en problemen met meetkunde en klok kijken (digitaal en/of analoog).
4. Tekort aan getallenkennis: leerlingen hebben niet voldoende kennis over het getallensysteem of over de waarde van cijfers. Ze kunnen het bijvoorbeeld lastig vinden om de waarde van eenheden te onderscheiden van tientallen en/of duizendtallen.

Niet alle kenmerken dienen aanwezig te zijn om te kunnen spreken van dyscalculie. Wel moet er altijd sprake zijn van een automatiseringstekort, wil er van dyscalculie gesproken kunnen worden.

Comorbiditeit

Het is mogelijk dat een leerling niet alleen dyscalculie heeft, maar daarnaast nog een andere stoornis. Dyscalculie komt vaak voor in combinatie met dyslexie, ADHD (attention deficit hyperactivity disorder), (faal)angst en/of DCD (developmental coordination disorder). In sommige gevallen kan het de ernst van de rekenproblemen versterken en is er een andere aanpak vereist.

Wet- en regelgeving betreffende dyscalculie

Wanneer er sprake is van dyscalculie, kan er door de gedragsdeskundige een dyscalculieverklaring worden afgegeven. Daarin kan ook genoteerd worden of de leerling gebruik mag maken van extra voorzieningen, zoals extra tijd bij toetsen, het gebruik van een rekenmachine en/of het gebruik van een opzoekboekje. De directeur van de school mag bepalen welke voorzieningen zijn toegestaan; dit geldt voor zowel het basis als voortgezet onderwijs.

Diagnostiek

Herkent u één of meerdere kenmerken bij uw zoon of dochter? De Orthopedagogische Praktijk Maltha® verricht onderzoek naar leerproblemen (zoals dyslexie en dyscalculie). Het onderzoek wordt vertaald in passende en bruikbare handvaten voor de leerling, de ouders, de school en derden. Kijk op onze website voor meer informatie over onze diensten.


dyscalculie
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht