Door: Maltha studiecoaching op 20 mei 2015
Na de zomervakantie is het voor een heleboel kinderen weer zover: zij zullen hun kleine, veilige basisschool achter zich laten om de overstap naar de nieuwe, grote middelbare school te maken.
Wat gaat allemaal aan deze overstap vooraf in groep 8, wat is er anders op de middelbare school en hoe ervaren de (meeste) kinderen deze overgang?
Groep 8
Groep 8 is voor de meeste kinderen al een spannend jaar. Het is het jaar waarin zij afscheid gaan nemen van de school en waarin ook veel spannende momenten plaatsvinden. Zo krijgen 8e-groepers een (leidend) schooladvies mee van de basisschool en moeten zij een eindtoets maken. Daarnaast gaan de 8e-groepers met de klas of met hun ouders op bezoek bij een aantal middelbare scholen, om zo een goede keuze voor het vervolgonderwijs te kunnen maken en zich in te schrijven voor een school. Bij sommige scholen wordt een leerling na de aanmelding op een wachtlijst geplaatst, dan volgt nog de spanning van of de leerling ingeloot wordt of niet!
Maar naast een spannend jaar is groep 8 ook een jaar waarin een hele hoop leuke momenten plaatsvinden. Bijna alle 8e-groepers nemen afscheid van hun basisschool door een eindmusical op te voeren. Ook zijn er veel scholen die in groep 8 nog op kamp gaan. Op deze manier kunnen de kinderen op een leuke manier afscheid nemen van hun basisschool.
De middelbare school
Van een vaak kleine basisschool naar een veel grotere middelbare school! Veel meer lokalen, een ingewikkeld rooster.. Vaak is het even zoeken in het begin en kunnen leerlingen zelfs te laat bij de les komen omdat zij het lokaal gewoon niet konden vinden. Maar gelukkig hebben de docenten (en geen juffen of meesters meer!) hier in het begin natuurlijk begrip voor. Elk uur naar een ander lokaal, voor elk vak een andere docent en natuurlijk een hele volle boekentas. Ook komt er ineens veel meer huiswerk en toetsen in de agenda te staan. En wat natuurlijk ook wel heel anders is, is dat de leerling van de oudste de jongste van de school is geworden.
De overgang
Veel leerlingen zullen de (periode voorafgaand) aan de eerste schoolweek als spannend ervaren. Komen ze in een leuke klas terecht, kunnen ze alles wel vinden, hoe moet dat met al dat huiswerk? Gelukkig organiseren de meeste scholen al in het schooljaar voor de start een wenmiddag waarbij de leerlingen hun toekomstige klasgenoten alvast kunnen leren kennen. Ook organiseren scholen over het algemeen een introductieweek of introductiedagen waarbij de leerlingen op een leuke manier kennismaken met de school, het gebouw en in ieder geval hun mentor. Op deze manier worden leerlingen zo goed mogelijk ondersteund bij de overgang van de basisschool naar de brugklas.
Snel gewend
Gelukkig zijn de meeste kinderen snel gewend op hun nieuwe school, maken ze nieuwe vrienden en passen ze zich snel aan aan de hogere verwachtingen op het gebied van schoolwerk. Mocht uw kind de overgang toch als erg lastig ervaren, kunt u altijd op zoek gaan naar extra begeleiding op bijvoorbeeld het gebied van plannen of studievaardigheden. Want een goed begin is natuurlijk al het halve werk!
groep8,brugklas