
Door: Maltha studiecoaching op 30 apr 2015
Voor veel kinderen en jongeren is het één van hun grootste nachtmerries op school; je hebt je goed voorbereid op een toets, maar tijdens de toets kun je ineens niet meer helder denken.
Je gooit alles door elkaar en je klapt volledig dicht. Je hebt een black-out……Maar wat is een black-out eigenlijk? Hoe ontstaat het en op welke manier kan je er het beste mee omgaan?
Wat is een black-out?
Een black-out is een tijdelijke storing in de hersenen. Het wordt ook wel een geheugenblokkade genoemd. De toegang tot informatie in je langetermijngeheugen wordt tijdelijk afgesloten. Hierdoor lukt het niet om informatie terug te halen, hoe hard je ook zoekt. Black-outs komen vaak voor bij kinderen die last hebben van faalangst.
Hoe ontstaat een black-out?
Bijna iedereen ervaart wat spanning vlak voor een toets. Dit wordt ook wel gezonde spanning genoemd. Het maakt je alerter, meer prestatiegericht en je kunt je beter concentreren. Teveel spanning werkt echter negatief. Bij stress gaan je bijnieren namelijk noradrenaline produceren. Deze stof verstoort het logisch denken. Wanneer er teveel noradrenaline geproduceerd wordt, ontstaat er een black-out. Na een toets verdwijnt de noradrenaline weer uit het bloed. De informatie die je niet meer terug kon vinden, komt dan vaak weer vanzelf boven.
Angst voor een black-out
Als je een eenmaal een black-out gehad hebt, wordt dit goed opgeslagen in je hersenen. Een soortgelijke situatie is vaak al genoeg om dezelfde heftige reactie op te roepen. Als je een keer een black-out tijdens een toets gehad hebt, is de kans groot dat je bij het zien van een volgende toets dezelfde angst ervaart. Je hoopt immers zo erg dat je niet weer een black-out krijgt. De angst voor een toets is eigenlijk veranderd in angst voor de angst om weer een black-out te krijgen.
Tips
- Zorg dat je je goed voorbereid op een toets. Hoe beter je de stof beheerst, hoe minder zenuwachtig je zult zijn.
- Ademhalingsoefening: doe je ogen dicht en adem tien keer diep in en uit. Probeer hierbij door je buik te ademen. Diep inademen brengt zuurstof in je hersenen. Dit is nodig om noradrenaline af te breken en je weer helder te laten denken. Deze oefening kun je vlak voor en tijdens de toets doen. Hierbij geldt dat het steeds gemakkelijker en beter werkt, als je dit vaak oefent. Oefen het dus bijvoorbeeld op een ander moment van stress, of dagelijks vlak voor het slapen.
- Ontspanningsoefening: Hoe harder je zoekt naar informatie, hoe kleiner de kans is dat je het antwoord vindt. Het is beter om je even te ontspannen. Probeer aan iets anders te denken, bijvoorbeeld je hobby. Ook hierbij geldt dat oefenen cruciaal is!
- Negatieve gedachten maken stress vaak erger. Probeer deze niet-helpende gedachten om te zetten in positieve gedachten. Spreek jezelf geruststellend en bemoedigend toe. Je denkt bijvoorbeeld: ‘Ik weet niets meer, dit kan ik nooit’. Probeer tegen jezelf te zeggen: ‘Het is moeilijk, maar ik heb goed geleerd. Ergens in mijn hoofd zit de informatie. Ik doe gewoon zo goed mogelijk mijn best’.
Als je dit moeilijk vindt, is onze faalangstreductietraining misschien iets voor jou. Tijdens deze training wordt uitgelegd hoe je gedachten je gevoel en gedrag beïnvloeden en er wordt veel aandacht besteed aan hoe je niet-helpende gedachten om kunt zetten naar helpende, positieve gedachten. Zo leer je om met de black-outs en eventueel de faalangst om te kunnen gaan. Wil je hier meer informatie over? Neem dan gerust contact met ons op!
Misschien zijn deze artikelen ook interessant voor je:
blackoutstoetsen