Door: Maltha studiecoaching op 22 okt 2014
Het grootste deel van de middelbare school zitten kinderen in de puberteit. In deze periode verandert er ontzettend veel in het leven van een kind.
Zowel lichamelijk als geestelijk maken kinderen een groeispurt. Wat voor invloed heeft de puberteit nu eigenlijk op de schoolprestaties?
Plannen bij pubers
De hersenen veranderen veel tijdens de puberteit. Met name in de voorste hersendelen vindt er bij kinderen in de leeftijd tussen 10 en 20 jaar een grote ontwikkeling plaats. Dit gebied, ook wel de prefrontale cortex genoemd, zorgt er onder andere voor dat we kunnen plannen, anticiperen en de lange termijn gevolgen van ons handelen kunnen overzien. In de vroege puberteit is dit onderdeel van de hersenen nog niet volledig ontwikkeld. Het is dus eigenlijk niet vreemd dat pubers meer moeite hebben met plannen en het lange termijn denken. Hun hersenen zijn hier nog niet toe in staat.
Andere prioriteiten
De puberteit is een periode waarin een kind zichzelf ook op emotioneel gebied sterk ontwikkelt. De prioriteiten van een puber liggen vaak anders dan die van de ouders en docenten. Contacten met vrienden en vriendinnen, het uiterlijk, verliefdheid en experimenteren met de vrijheden die het ouder worden met zich mee brengt, spelen in deze periode vaak een belangrijke rol. Hierdoor blijft de motivatie om huiswerk te maken vaak achter en zijn tegenvallende schoolresultaten het gevolg.
Vermoeidheid bij pubers
Luiheid is één van de kenmerken die vaak in verband worden gebracht met de puberteit. Vaak kunnen pubers zich moeilijk ergens toe zetten, kunnen ze de ochtend lang in hun bed blijven liggen en komt er weinig uit hun handen. Aan de ene kant kan dit soort gedrag een gebrek aan motivatie zijn maar andere kant is er ook een meer natuurlijke verklaring voor deze luiheid. Tijdens de puberteit wordt het stofje melatonine steeds later op de avond afgescheiden. Melatonine zorgt ervoor dat je moe wordt. Het gevolg voor pubers is dus dat ze steeds later gaan slapen. Ze zijn, in tegenstelling tot jongere kinderen, pas later moe. Toch heeft een puber meer slaap nodig dan een volwassene. Door de vroege schooltijden is de kans dus groot dat een puber niet het aantal uren slaap haalt dat hij nodig heeft. Vaak is er dus eerder sprake van vermoeidheid dan van luiheid.
Hoe help ik mijn puber?
Er wordt van een kind in de puberteit vaak al volwassen gedrag verwacht. Op de middelbare school is het van belang dat je goed kunt plannen, dan je je bewust bent van de lange termijn gevolgen van je acties en dat je je weet te motiveren om goede cijfers te halen door elke dag op te letten in de les en je huiswerk te maken. Deze vaardigheden zijn voor een puber niet makkelijk. Doordat de ontwikkeling in de hersenen op deze gebieden nog niet is voltooid, is het niet vreemd dat zij hier moeite mee hebben. Als ouders en docenten is het dus belangrijk om structuur te bieden en te communiceren met uw kind. Maak ze bewust van hun keuzes en leer ze deze eigenschappen aan. Veel kinderen maken gebruik van huiswerkbegeleiding om hierin extra ondersteuning te krijgen. Samen leren plannen, reflecteren en naar de toekomst kijken is makkelijker dan alleen.
Misschien zijn deze artikelen ook interessant op te lezen:
puberteitpubersschoolprestaties