
Door: Maltha studiecoaching op 22 apr 2014
Het is in Nederland mogelijk om je kinderen op twee manieren onderwijs te laten volgen (speciaal onderwijs hier buiten beschouwing gelaten): Regulier- en particulier onderwijs. De meeste kinderen volgen regulier onderwijs. Maar wat als je kind meer aandacht nodig heeft of het niet redt met de (extra) middelen die in het reguliere onderwijs ingezet kunnen worden? Direct naar het particulier onderwijs, of zijn er andere werkzame oplossingen?
Verschillen tussen regulier en particulier onderwijs
Regulier onderwijs is onderwijs dat wordt gesubsidieerd door de overheid. Particulier onderwijs krijgt geen subsidie van de overheid. Dit betekent dat particuliere onderwijsinstellingen zelf het onderwijs moeten bekostigen, wat tot gevolg heeft dat de tarieven vele malen hoger zijn dan in het reguliere onderwijs. De bijdrage voor ouders is hoog. Daar tegenover staan in het algemeen kleinere klassen, langere schooldagen waarin het huiswerk op school wordt gemaakt en meer maatwerk.
Onderwijs op maat
Onderwijs in kleinere groepen kan een verademing zijn voor een kind. En zouden we niet voor elk kind onderwijs op maat willen hebben? Elk individu is anders en heeft een eigen onderwijsbehoefte. Het lijkt ideaal om voor iedereen onderwijs op maat aan te bieden, maar realistisch is dit niet… Het zou onbetaalbaar zijn, niet elke ouder kan zich particulier onderwijs permitteren en heeft echt ieder kind het nodig?
Heeft uw kind meer aandacht nodig?
Wat nu als het even niet zo goed gaat op school met uw zoon of dochter? Hij of zij komt niet goed mee, heeft het niet naar zijn of haar zin of heeft behoefte aan meer aandacht. Direct particulier onderwijs overwegen? Er zijn ook werkzame (kortdurende) manieren om dit te bewerkstelligen zodat uw kind op het regulier onderwijs kan blijven. Binnen een school valt te denken aan bijvoorbeeld remedial teaching. Daarnaast bestaan er externe instanties die extra begeleiding aanbieden. Dit kan in de vorm van pedagogische ondersteuning, remedial teaching of studiecoaching. Ook kan uw kind thuis met iets extra’s aan de slag (zie bijvoorbeeld http://www.malthastudiecoaching.nl/webshop/
voor e-learning producten zoals een online studievaardigheidstraining).
Ook als uw kind dyslexie, AD(H)D of bijvoorbeeld een vorm van autisme heeft, kan het binnen het regulier onderwijs, al dan niet met extra begeleiding, op zijn plek zitten.
Al met al kan gezegd worden dat de overweging bij u als ouder(s) blijft. Het belangrijkste is uiteraard dat uw kind zich prettig voelt in de onderwijsleeromgeving waarin het zich bevindt en voldoende wordt gestimuleerd, geënthousiasmeerd en gemotiveerd , zodat uw kind het beste uit zichzelf kan halen.
Heeft u getwijfeld tussen regulier of particulier onderwijs voor uw kind? En waar heeft u uiteindelijk voor gekozen?
Lees ook eens de volgende artikelen:
regulieronderwijsparticulieronderwijsmalthastudiecoaching