
Door: Maltha studiecoaching op 24 feb 2014
Overgaan of zittenblijven? Dit is een onderwerp waar veel ouders vragen over hebben. Het is vaak niet duidelijk wat de regels zijn rondom doubleren en welke mogelijkheden er zijn om een kind toch een bepaald eindniveau te laten halen. Wie beslist er eigenlijk of een kind wel of niet door mag naar het volgende leerjaar?
Het laatste woord
Voor overgaan of blijven zitten bestaan geen wettelijke voorschriften. Dit betekent dat scholen zelf mogen beslissen of een leerling wel of niet door mag naar de volgende klas. Scholen hebben hierin altijd het laatste woord. Wel kan het overgangbeleid per school verschillen, omdat een school zelf richtlijnen mag opstellen voor overgaan of zittenblijven. Scholen worden daarin wel gecontroleerd door de Onderwijsinspectie. Volgens de Onderwijsinspectie is doubleren alleen zinvol als in een extra jaar doelgericht wordt ingespeeld op de achterstand van het kind. Dit betekent dat de school een individueel handelingsplan moet opstellen voor de leerling die blijft zitten.
Rol van de ouders
Scholen zijn verplicht om ouders op de hoogte te houden van de vorderingen van hun kind. Hoe dat moet gebeuren is niet vastgelegd in de wet, maar meestal is de mentor verantwoordelijk voor de communicatie met ouders. Het meest gebruikte middel om ouders te informeren over de voortgang van hun kind is het rapport. Ouders worden in de gelegenheid gesteld om naar aanleiding van het rapport een gesprek aan te gaan met de leraar of de mentor. Als ouder heb je dus wel de gelegenheid om met de school in gesprek te gaan over de voortgang van je kind, maar de school beslist uiteindelijk of een kind overgaat of blijft zitten. Mocht je het hier als ouder absoluut niet mee eens zijn, dan is het mogelijk om bezwaar te maken via de klachtenprocedure van de school. Ook is er de optie om een andere school te zoeken die misschien bereid is om je kind in het volgende leerjaar te plaatsen.
Voordelen van een jaar zittenblijven
Zittenblijven is in eerste instantie natuurlijk vervelend voor een leerling, maar een jaartje overdoen kent ook verschillende voordelen. Zo is een leerling bijvoorbeeld al bekend met de stof, waardoor hij of zij de stof nog eens rustig door kan lopen. Dat je de oudste van de klas bent en de leerstof al kent, geeft je een ‘voorrangspositie’ ten opzichte van de andere leerlingen. Je wordt zelfverzekerder en haalt betere cijfers. Verder is de zittenblijver een jaar ouder en heeft hij meer levenservaring. In de pubertijd weegt één extra levensjaar zwaar. Zittenblijven is uiteindelijk dus minder vervelend dan het lijkt.
Kortom
De school stelt ouders op verschillende manieren in staat om op de hoogte te blijven van de voortgang van hun kind. Ook kunnen ouders bezwaar maken als de school vindt dat hun kind moet blijven zitten. Het laatste woord over overgaan of zittenblijven licht echter altijd bij de school. Gelukkig heeft zittenblijven ook verschillende voordelen voor de leerling.
Wat vindt u van de wetgeving rondom zittenblijven? Is het goed dat de school het de definitieve beslissing maakt of zouden ouders meer inspraak moeten krijgen?
Lees ook de volgende artikelen:
overgaanzittenblijvenleerlingendoublerenleerjaaronderwijs