Hoe maak ik mijn studiekeuze?

Door: Maltha studiecoaching op 6 feb 2014

Het is de laatste jaren veel in het nieuws: studie-uitval in het vervolgonderwijs. Een vervolgstudie kiezen lijkt makkelijk. Er is keuze zat. Maar hoe kies je de juiste studie?

Waarom is een studiekeuze belangrijk?

Je studiekeuze bepaalt uiteindelijk je toekomst. Het is daarom belangrijk dat je een studie kiest waar je interesses en capaciteiten liggen. Hoe meer geïnteresseerd je ergens in bent, hoe beter gemotiveerd en hoe beter je prestaties en de slagingskans. Je studie geeft richting aan je toekomst. Wie wil er nu geen leuke, interessante, uitdagende baan en een baan die bij je past?

We komen het vaak tegen in onze Orthopedagogische Praktijk. Leerlingen van de middelbare school die geen idee hebben welke opleiding of studie ze na het behalen van het eindexamen willen volgen. Ook zien we studenten die vastlopen bij hun huidige studie of al twee of drie keer van studie gewisseld zijn. Belangrijk is voor je het examenjaar ingaat, al richting te geven aan je toekomstbeeld. Het is tevens een stimulans waardoor je in je examenjaar meer gemotiveerd bent om ervoor te werken.

Hoe maak je een studiekeuze en waar moet je op letten?

Het aanbod aan vervolgopleidingen is enorm. Enerzijds zien we een groot scala aan studiemogelijkheden en anderzijds zijn er via het internet veel informatiebronnen beschikbaar.  Hoe maak je dan de juiste afweging en laat je je niet overweldigen door dit aanbod? Het biedt natuurlijk geweldige kansen, maar het maakt de keuze ook complexer. Alles kan namelijk ‘wel leuk’ lijken…en wat doe je dan? En je moet ook nog een keer je brood ermee gaan verdienen!

Het is in de eerste plaats belangrijk om te kijken welke vakken je goed liggen en welke vakken je interesseren. Gedurende je middelbare schooltijd sta je vaak genoeg op een denkbeeldige splitsing. In eerste instantie is het belangrijk dat je het passende schoolniveau volgt, zoals VMBO, HAVO, VWO. Wanneer je in derde klas zit, volgt de profielkeuze. De keuze voor een bepaald profiel en bepaalde vakken kan van invloed zijn op welke studie je kan en wil gaan volgen. Zo heb je voor bepaalde studies Wiskunde B of Biologie nodig, terwijl dat in eerste instantie wellicht niet bekend was. Het kan dan vies tegenvallen als je daar in je examenjaar pas achter komt en net dat ene vak dat je specifiek nodig hebt bij die leuke studie, niet in je pakket hebt zitten. Nadenken over jezelf (wat vind ik eigenlijk interessant en wat ligt me goed?), praten met je omgeving (ouders, vrienden, docenten), open dagen bezoeken van vervolgopleidingen, informatie over opleidingen zoeken op internet; het zijn allemaal stappen die je verder kunnen helpen in het nemen van een doordachte keuze.

Orthopedagogische Praktijk Maltha, studiekeuze onderzoek

Heb je nog geen idee of twijfel je veel over je profiel- of studiekeuze? Een studiekeuze onderzoek kan dan uitkomst bieden. Bij Orthopedagogische Praktijk Maltha kijken we met behulp van diverse testen en gesprekken naar iemands capaciteiten, persoonlijkheid en interesses, waardoor we een concreet beeld kunnen schetsen. Vervolgens kan, na de analyse, een overzichtelijke rapportage en een eindgesprek, de definitieve richting worden bepaald. Uiteindelijk is het natuurlijk aan jezelf om de definitieve keuze te maken, maar een compleet beeld van hoe je in elkaar zit en wat er nu eigenlijk wel en niet bij je past, helpt daar goed bij! Zo kom je bij opleidingen uit die passen bij je persoonlijkheid, je vakkenpakket en je interessesfeer.

Ook als je twijfelt over je huidige studiekeuze, gestopt bent met je studie of als je het gevoel hebt niet op de juiste plek te zitten, is bewust kiezen belangrijk en kan een gedegen studiekeuze onderzoek uitkomst bieden. Dat geeft richting aan je toekomst en aan je motivatie!

Misschien zijn deze artikelen ook interessant voor jou:


studiekeuzeprofielkeuzeorthopedagogischepraktijk
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht