Unieke eigenschappen van een kind met ADHD

Unieke eigenschappen van een kind met ADHD

Door: Maltha studiecoaching op 14 dec 2017

Vaak horen we dat een kind met ADHD moeite heeft met plannen, zich niet goed kan concentreren of van de hak op de tak springt. Deze beschrijvingen worden gezien als beperkingen voor een kind met ADHD. Natuurlijk kan het hebben van ADHD soms lastig zijn, bijvoorbeeld met betrekking tot het presteren op school. Daarentegen kunnen de kenmerken van ADHD ook juist een positieve invloed hebben op het functioneren op school. In deze blog wordt ADHD eens op een andere manier bekeken.

Creatief en ‘out of the box’ denken

Juist doordat bij kinderen met ADHD veel gedachten door het hoofd kunnen schieten, kan dit leiden tot creatieve gedachten. Hier kan goed gebruik van worden gemaakt! Bijvoorbeeld bij het verzinnen van verhaaltjes of bij het maken van kunst. Impulsieve ideeën kunnen heel creatief zijn! Vaak zijn dit out of the box ideeën waar een ander niet op zou zijn gekomen.

Energiek

Waar de één na een rondje rennen al moe is, kunnen kinderen met ADHD soms heel veel energie hebben. Dat is natuurlijk zeer bruikbaar tijdens de gymles. Een uitgelezen moment om de energie positief in te zetten. Niet alleen tijdens de gymles is het hebben van energie handig, bijvoorbeeld bij het maken van opstellen of huiswerk kan dit ook goed van pas komen. Dit betekent dat, ondanks het feit dat leerlingen met ADHD vaak snel afgeleid zijn en een verminderde concentratie hebben, hun energie er wellicht voor kan zorgen dat zij zich zeker wel goed inzetten voor school. Als de energie dus op een goede manier wordt ingezet, kan dit voordelig uitpakken!

Vrolijk en spontaan

Een vrolijke klasgenoot, wie wil dat nou niet? Kinderen met ADHD zijn vaak goedgehumeurd en spontaan. Dit kan zorgen voor een gezellige sfeer in de klas (ook al moet er natuurlijk goed opgelet en geleerd worden!) en daarbuiten (zo is een feestje bijvoorbeeld altijd wel besteed aan een goed gehumeurd persoon).

Ondernemingsgericht en onderzoekend

Kinderen met ADHD horen en zien vaak alles, waarbij ze een sterk oog voor detail hebben. Dit kan erg handig zijn, denk maar eens aan een biologie project waarbij beestjes moeten worden gezocht of uitgepluisd. Hierbij is het natuurlijk super handig als je alle details waarneemt. Ondernemend en onderzoekend zijn kenmerken voor een kind met ADHD. Iets helemaal uitpluizen en ergens helemaal in opgaan zijn dus wel aan kinderen met ADHD besteed!

Maltha studiecoaching

Bij Maltha studiecoaching worden veel leerlingen begeleid. Ieder leerling heeft iets unieks. Bij Maltha wordt dan ook gekeken naar hoe een leerling zijn of haar unieke vaardigheden en of eigenschappen goed kan inzetten. Heeft u vragen over ADHD of over de begeleiding van leerlingen bij Maltha? Maltha beschikt onder andere over een eigen orthopedagogische praktijk en helpt u graag verder!


ADHD
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht