De brugklas overvalt mijn kind, help

De brugklas overvalt mijn kind, help

Door: Maltha studiecoaching op 14 sep 2017

Deze dagen staan ze weer volop in de picture: de brugklassers. Legio zijn de foto’s op Facebook: trotse moeder maakt foto van een vaak onwillige (want “ik wil niet op de foto!”) brugklasser en ziet hem vertrekken. De eerste weken in de brugklas zijn super spannend. Gelukkig is de begeleiding op scholen flink verbeterd en is er meer oog voor de grote overstap, maar het kan zijn dat je kind het lastig krijgt. En wat doe je dan?

Sociale overstap

Je weg vinden in een nieuwe klas, nieuwe vriendjes maken. De één is daar behendiger in dan de ander. Als je de indruk hebt dat je kind het lastig heeft, aarzel niet de mentor om hulp te vragen. Veel brugklasmentoren zijn hierop voorbereid en kunnen je kind op school bijstaan en zien ter plekke wat er gebeurt en sturen bij of geven advies. De rol van de ouder is dan vooral thuis de balans tussen inspanning en ontspanning in de gaten houden. Natuurlijk kun je uitleggen dat de omgang tussen leerlingen op een middelbare school anders verloopt dan op de basisschool, maar vaak hebben ze geen boodschap aan je goedbedoelde adviezen. Dan is het handig een oudere broer of zus, neef of nicht in te schakelen en als spreekbuis te laten fungeren.

Cognitieve overstap

Veel kinderen zijn toe aan de overstap, maar hebben nog geen benul wat leren nu inhoudt. Is dat de bladzijde vier keer lezen? Hoe weet ik nu of ik het ken? Ouders gaan helpen. In de afgelopen 35 jaar hebben we veel ouders op intakegesprek gehad die zelf doodmoe waren van de brugklas, omdat ze samen met hun kind leerden. Overhoren tot je kind het kent ….. en jij ook. Dat is voor niemand leuk en zeker niet de bedoeling. Juist de kinderen die het makkelijk hebben gehad op de basisschool, raken in de stress omdat ze niet weten wát ze wanneer moeten doen.

Belang van juiste studievaardigheden

Wil je een goede balans creëren tussen school, huiswerk en ontspanning, dan is het essentieel dat kinderen goede leertechnieken aanleren. Het aanleren hiervan en dan met name het inslijpen van de technieken is nog vaak een ondergeschoven kindje op school. Door kinderen aan te leren hun leerwerk te spreiden, veel tussentijds te herhalen en zelf op zoek te gaan naar verdieping (door bijvoorbeeld jezelf te overhoren) voorkom je veel ellende. Als ouder heb je daar zeker een nieuwe rol: maak het gezellig tijdens het huiswerk maken (zet een bakje lievelingsfruit naast de agenda) en creëer zo de ingang bij je kind. Help bij het spreiden van het werk, leer je kind de voordelen zien van het tussentijds herhalen van het leerwerk. Is dat lastig vanwege tijdgebrek of accepteert je kind je hulp niet? Gelukkig zijn er professionals die deze rol van u over kunnen nemen: malthastudiecoaching.nl

Door vallen en opstaan?

Nee dus! Vooral niet! Als wij als volwassenen weten hoe je het best kan leren, waarom brengen wij dat dan niet over aan kinderen? Ik laat mijn kind niet vallen als ik weet dat ik ‘m kan opvangen. Dat doe je als ouder toch niet?


brugklasvoorbereidendebrugklastrainingtipsvoordebrugklas
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht