De voordelen van online leren

De voordelen van online leren

Door: Maltha studiecoaching op 14 jul 2017

Steeds meer scholen maken gebruik van elektronisch leren. Niet gek ook, want het gebruik van online leermiddelen brengt een hoop voordelen met zich mee!

 De wereld wordt steeds digitaler. Smartphones, tablets en notebooks zijn niet meer weg te denken uit ons wereldbeeld. Ze maken het ons een stuk gemakkelijker… en leuker! Maar buiten dat deze middelen ons in ons privéleven kunnen helpen, hebben zij in het onderwijs ook grote voordelen en kunnen ze het ook daar makkelijker en leuker maken. Hoe? Wij zetten de voordelen voor u op een rijtje:

1. Het is flexibel
Het grote voordeel van online leren is dat het leren op elk moment en in elke plaats mogelijk maakt. Het enige wat nodig is, is een tablet, telefoon of computer en een goed werkende internetverbinding en je hebt toegang tot alles wat je wilt leren. 24 uur per dag, 7 dagen per week. Leren is dan niet meer gebonden aan lestijden of de contacturen met een docent. Leren gaat door – ook wanneer de schooldeuren al gesloten zijn.
2. Het sluit aan bij de belevingswereld van kinderen en jongeren
Kinderen en jongeren van nu zijn het gewend om alles digitaal te doen. Digitaal te communiceren (bijvoorbeeld via Whats App), te delen waar zij mee bezig zijn (via Facebook) en te leren (Youtube). Het internet staat vol met instructiefilmpjes, van make-up tutorials tot filmpjes hoe je met Prezi of Office kan werken. Het internet is dan ook een logische en prachtige manier om een toevoeging te geven aan het huidig onderwijs en sluit aan op de manier van informatie opdoen die bij de huidige generatie past. Dit maakt het voor leerlingen ook aantrekkelijker om ermee aan de slag te gaan én sluit aan op de  manier van werken waar de leerlingen waarschijnlijk in de toekomst mee te maken krijgen.
3. Het maakt leren leuker
Als je als leerling zou mogen kiezen tussen het lezen van een boek of via de computer hetzelfde leren in een interactieve omgeving, dan kies je toch voor het laatste? Door E-learning kan leren leuker worden gemaakt. Niet alleen door de aantrekkelijkere omgeving, maar ook door de toevoeging van game-achtige elementen. Uit onderzoek komt naar voren dat game-achtige beloningselementen de motivatie van leerlingen sterk kunnen verhogen. 
4. Het is tijd- en kostenbesparend
Doordat het online leren zo makkelijk toegankelijk is, scheelt dat een hoop tijd en zo dus ook een hoop geld. Daarnaast kan online lerenkostenbesparend werken, omdat het een stuk extra instructie kan besparen of het kopen van dure boeken en werkbladen. Doordat een deel van de stof via de E-learning aan leerlingen kan worden overgebracht, kan de docent zich richten op de verdieping en verbreding van de stof. Ook kan er op die manier door de leerkracht meer tijd gestoken worden in leerlingen die een extra steuntje in de rug nodig hebben.
5. Het biedt inzicht (door analytics)
Doordat bij E-learning alle gegevens over het leertraject bijgehouden kunnen worden, geeft dit inzicht in de prestaties en vooruitgang van leerlingen. Door middel van dit soort learning analytics heeft u in één keer overzichtelijk op een rij hoe uw kind/een leerling het doet. Waar loopt hij tegenaan? Op welk gebied heeft hij extra ondersteuning nodig? Via deze analytics kunt u daar gelijk op inhaken. Dit maakt begeleiding op maat mogelijk, wat het leren bevordert.
6. Het maakt leren op maat mogelijk
Een laatste, en misschien wel meest belangrijkste voordeel van online leren, is wel dat het differentiatie mogelijk maakt. In digitale leeromgeving kan er veel makkelijker ‘maatwerk’ worden geleverd dan binnen het klassikaal onderwijs. Online kan er voor elke leerling een specifieke route worden uitgedacht en kan een leerling zelf keuzes maken in wat en in welke volgorde hij of zij dingen leert. En dat maakt dat iedereen op zijn eigen niveau en tempo aan de slag kan. Als dat niet mooi is?!

Online leren bij Maltha

Wij van Maltha zijn ontzettend enthousiast over online leren. Ook wij zien de voordelen, ook in onze tak: het Leren Leren. Dit is ook de reden waarom wij ervoor gekozen hebben om onze jarenlange ervaring in studiecoaching en – begeleiding om te zetten naar een dynamische leeromgeving: Study Vision Online. Via dit programma kunnen leerlingen van de laatste groepen van de basisschool en leerlingen van de middelbare school, online hun studievaardigheden verbeteren. De leeromgeving staat bomvol theorie, handige werkbladen, quizjes en tips om nog beter te worden in plannen, leren en motivatie. Ook voor u als ouder is er een module te volgen, zodat u uw kind kunt begeleiden in het levenlang leren. Nieuwsgierig? Neem eens een kijkje op:  http://www.malthastudiecoaching.nl/webshop/

 


onlinelerenleren
Naam
E-mail adres *
Mijn zoon/dochter zit in:
Aanmelden nieuwsbrief *
Vraagstelling
Hoe heeft u ons gevonden? *


* = verplicht