De meeste mensen verwarren dyscalculie met dyslexie. Maar dat is niet juist, want er zit wel degelijk een heel groot verschil tussen. Je kan het niet met elkaar vergelijken. Veel ouders denken dat dyscalculie ongeveer hetzelfde is als dyslexie, maar dan niet met letters, maar met cijfers. Maar hoe zit het nu precies? En wat kunnen ouders doen om hun kinderen te helpen met dyscalculie?
Wat is dyscalculie precies?
Dyscalculie betekend letterlijk: niet kunnen berekenen. Dyscalculie wordt niet veroorzaakt door een gebrek aan intelligentie of te weinig onderwijs, maar het is een hardnekkig probleem bij het aanleren van bepaalde schoolse vaardigheden, zoals het toepassen van rekenwiskunde kennis en het toepassen daarvan. Kinderen die dyscalculie hebben, zitten niet allemaal in dezelfde gradatie. Dit verschilt namelijk enorm. Er zijn drie hoofdvormen van dyscalculie:
- Dyscalculie is moeite hebben met het lezen en het opschrijven van getallen en cijfers
- Dyscalculie zorgt ervoor dat cijfers en getallen op de verkeerde plek gezet worden
- Dyscalculie zorgt ervoor dat rekenregels niet (meer) beheersbaar zijn
Wat kan je als ouder doen bij dyscalculie?
Ook als ouder kan je je kind steunen die dyscalculie heeft. Hier zijn een aantal tips voor u:
- Bespreek met uw kind reeds de stof, zo is uw kind voorbereid op de volgende dag op school
- Als u denkt dat uw kind dyscalculie heeft, wacht niet te lang met een plan van aanpak. Schakel een professional in zoals Maltha studiecoaching met hun Orthopedagogische Praktijk
- Uitgebreid oefenen aan de hand van de volgende stappen: voordoen, samen doen, zelf doen
- Zorg voor rekenregels en routines waarop uw kind blindelings kan terugvallen. Doe wel 1 strategie tegelijkertijd, anders wordt dit te veel voor uw kind
- Geef directe feedback en moedig vooral aan en geef positieve feedback. Geef uw kind een boost van zelfvertrouwen
- De vooruitgang gaat vaak wat langzaam, maar laat u dan niet ontmoedigen bij dyscalculie. Kijk maar eens welke vooruitgangen jullie al hebben geboekt!
Orthopedagogische Praktijk Maltha helpt bij dyscalculie
De Orthopedagogische Praktijk Maltha bestaat al ruim 40 jaar en er werken alleen maar pedagogen en psychologen. Uw kind is hier dus aan het juiste adres. Zij doen hier verschillende onderzoeken naar leerproblemen en zo ook naar dyscalculie. Het is belangrijk dyscalculie zo snel mogelijk te onderkennen, omdat er genoeg handvatten zijn om goed met dit leerprobleem om te gaan. Orthopedagogische Praktijk Maltha werkt bij leerproblemen volgens een vast protocol. Bij geconstateerde dyscalculie wordt er een erkende verklaring afgegeven.
Uw kind kan na het onderzoek professioneel begeleid worden op Maltha studiecoaching! Wilt u graag meer informatie of een vrijblijvend gesprek, neem dan contact op met T: 030-2293579 of stuur een e-mail naar testen@malthastudiecoaching.nl.
Tarieven Contact Inschrijven